Kulturna politika, nekulturna politika?

Kulturna ali glasbena novica
13. 2. 2013 - 14.10

Kulturne novice začenjamo kulturno politično – ali pa politično kulturno? Kdo bi vedel ... Po včerajšnji seji Nacionalnega sveta za kulturo je očitno, da tudi tam ne vedo povsem dobro. Na seji so obravnavali osnutek Nacionalnega programa za kulturo 2013—2016 in osnutek predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, ki sta trenutno v javni razpravi.

Mož dneva je bil državni sekretar Aleksander Zorn, ki je ob »aktivnem poslušanju« ministra Žige Turka predstavil oba dokumenta. Osnutek nacionalnega programa za kulturo je bil do sedaj nekaj, kar je bilo narejeno za nabiranje prahu. Sedaj pa ni več tako! Sedaj je osnutek strateški dokument, ki je usmerjen v sistemsko urejanje in novo opredelitev javnega interesa v kulturi. Sistemsko urejanje ... zdi se mi, da tudi to privlači prah. Bolj podrobno nam je osnutek opisal Miran Zupanič, predsednik Nacionalnega sveta za kulturo.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Zupanič tudi poudarja, da je ta tekst poljuden, ker države k ničemur ne zavezuje. Splošnost, odprtost in poljubnost dokumenta, ki ne zadostuje zakonskim zahtevam glede ciljev, prioritet in kazalcev za njihovo doseganje. Izgovor za nepopolnost ni nič drugega kot kriza.

Ali ta nepopolnost strateškega dokumenta odpira prostor za politično vmešavanje v kulturne prakse? Zopet Zupanič.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Etatizem starih sistemov in etatizem novih. Ta paradoksni neoliberalni koncept države je seveda na delu tudi pri Zakonu o uresničevanju javnega interesa za kulturo, kjer je prisotna med drugim tudi dogma fleksibilnosti delovne sile. Zaposlitev za nedoločen čas je prekletstvo slovenske kulture, pravi Mitja Rotovnik. Kultura je očitno najboljša, ko njeni ustvarjalci stradajo.

Preglejmo še bolj kulturne kulturnosti. Na današnji dan, 110 let nazaj, se je rodil Georges Simenon. Belgijec, ki je napisal marsikaj in zelo veliko marsičesa. Predvsem pa se velja spomniti na Julesa Maigreta, fiktivni lik Simenonovih kriminalnih romanov.

KUD France Prešeren bo danes ob 21. uri zagnal 20. pesniški festival Trnovski terceti. To naj bi bilo največje pesniško srečanje v prestolnici, kjer se bodo tri večere zapored predstavili trije različni pesniki oziroma pesnice. Danes boste tako lahko spremljali Marka Matičetova, Primoža Čučnika in Mariana Milčaka.

Za konec pa še Cankarjev dom, kjer bo danes ob 20. uri Arhitektura inventura 2010—2012 – pregledna razstava članov Društva arhitektov Ljubljane. Več kot 150 avtorjev bo do 5. marca na ogled postavilo 120 arhitekturnih projektov, od urbanističnih zasnov do grafičnega oblikovanja in pisanja o arhitekturi.

Politično kulturo, kulturno politiko, kulturno kulturo je obdeloval Aleš M.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness