Kulturne novice mrtvih

Kulturna ali glasbena novica
30. 10. 2013 - 14.15

Kulturne novice tokrat začenjamo času primerno – na svoj način bomo za trenutek oživili mrtvece. Prvi izmed teh je Arthur Danto, filozof, ki se je ukvarjal predvsem z umetnostjo in njenimi problemi. Danto je namreč prejšnji teden umrl, sam pa je tudi mislil, da je umetnost umrla oziroma da se je umetnost končala z Warholom in njegovimi Brillo boxes. Poslušajmo Danta samega.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Naslednji mrtvec je Eric Hobsbawm. Hobsbawm je umrl prejšnje leto, toda Kinoteka in Založba Sophia ga ohranjata pri življenju. Danes bo ob 19.00 v Slovenski kinoteki namreč okrogla miza z naslovom 'Po Hobsbawmu: marksizem in zgodovinopisje pri nas'. Ampak prvo 'po Hobsbawmu' poslušajmo Hobsbawma.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Ta interes do Marxa, interes do spreminjanja sveta tudi z interpretacijo bodo Lev Centrih, Jernej Kosi, Božo Repe in Tomaž Jurca uresničevali in razmislili v okviru Slovenije in njenega uporniškega boja – kakšni so bili v resnici delavski boji v slovenski zgodovini. Dodajmo še to, da bo okrogli mizi predhodila premiera filma Sadovi jeze Johna Forda, ki prikazuje iskanje socialne pravičnosti in solidarnosti.

Naša zadnja morbidna postaja pa je jutrišnja serija Noč grozljivk, ki je že šesta po vrsti in kot šesto po vrsti je pripravil, vsaj kar se programa tiče, Marcel Štefančič Jr. Zakaj takšna tradicija, smo vprašali Aliki Kalagasidu, vodjo za odnose z javnostmi pri Kinodvoru.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Omenjeni program, ki se začne jutri ob 19.00, sestavljajo sledeči filmi: Srhljivec, Zakleti: poglavje št. 2, Najdražji, Srp maščevanja, Carrie in Konec. Kaj reči še o teh filmih? Kdo bi vedel. Morda Carrie?

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

S kulturnimi novicami je umiral Aleš.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.