Kulturne novice na Slovenskem

Kulturna ali glasbena novica
30. 5. 2019 - 15.10

V Narodni galeriji se je pred dobrim mesecem, natančneje 25. aprila, otvorila razstava Scenografija na Slovenskem do leta 1991, ki jo je pripravil Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju z Narodno galerijo. Avtorica razstave je Ana Kocjančič, ki je tudi avtorica obsežne monografije z naslovom Prostor v prostoru: scenografija na Slovenskem od 17. stoletja do leta 1991. Danes bo v sklopu razstave ob 19.00 potekalo predavanje Prostor v prostoru: razvoj odrskih prizorišč na Slovenskem, od kulisnih prostorov do prostorov brez meja.

Razstava predstavlja prvi celostni pregled slovenske scenografije in jo zaobjema v zgodovinskem, stilnem, likovnem in gledališkem pogledu. Umetnostna zgodovinarka Ana Kocjančič, ki trenutno deluje kot zunanja strokovna sodelavka Slovenskega gledališkega inštituta, je svoje raziskovanje posvetila zgodovini slovenske scenografije in njeni povezavi z razvojem slovenske likovne umetnosti, evropskimi gledališkimi gibanji ter z evropsko likovno umetnostjo. Kakšna je vloga scenografije in kako se je ta spreminjala skozi zgodovina nam je povedala Ana Kocjančič.

Izjava

Danes se ima zgoditi tudi prvi dan Knjižnice pod krošnjami, o kateri smo več povedali v ponedeljkovih Kulturnih novicah. V sklopu tega sožitja literature z zunanjim urbanim in naravnim prostorom bo še vedno praznovala tudi frekvenca Radia Študent z živo izvedbo oddaje Tu pa tam. Na trnovski plaži v neposredni bližini Kluba rečnih kapitanov boste ob 18:00 lahko prisluhnili jagodnemu izboru iz zgodovine oddaje. Dogodek so pripravili nekdanja urednica Petra Meterc in sedanji uredniški dvojček Anja Zidar in Vid Bešter. Slišali boste lahko kratke zgodbe iz Kitajske, Senegala, Sirije, Nemčije in Švice.

O  tem, kaj nam lahko ponudi živa interpretacija, nam je več povedal Vid Bešter.

Izjava

Tu pa tam je edinstvena radijska oddaja na Slovenskem. V obliki literarne pripovedi, ki je dramaturško in radiofonično zasnovana, oddaja predstavlja sodobna tuja literarna dela in je posvečena predvsem kratkim zgodbam. Ne samo, da brska in raziskuje po polju prostranih literarnih geografij in s tem slovenski prostor napaja s še ne poznanimi tujimi avtorji, temveč predstavlja tudi prostor udejstvovanja za še neuveljavljene mlade prevajalce. O edinstvenosti oddaje in njenega procesa nastajanja ponovno Bešter.

Izjava

Katera faza procesa predstavlja največji izziv? Ponovno Bešter.

Izjava

Za konec pa še novice iz političnih sfer. Na današnji seji je vlada razrešila Metko Šošterič s položaja vršilke dolžnosti generalne direktorice Direktorata za ustvarjalnost na Ministrstvu za kulturo in na njeno mesto imenovala Marjeto Pečarič. Za generalno direktorico Direktorata za kulturno dediščino pa je bila imenovana Maja Bahar Didović.

Kulturne novice je zbila skupaj Kaja.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness