Kulturne novice pod milim nebom

Kulturna ali glasbena novica

Če ste mislili, da se boste snegu izognili vsaj v kulturnih novičkah, ste se motili. A naj vas razveselimo - današnji dan s kulturnega vidika ne prinaša le drame ob zamujanju mestnih avtobusov.

Ne moremo pa se izogniti niti politiki. Prav danes je društvo Asociacija namreč objavilo poziv k odstopu ministra za kulturo, ki je bil podan včeraj. Ker minister Peršak po njihovih zahtevah ne umika predloga Nacionalnega programa za kulturo iz obravnave, ga je k odstopu pozvalo še 41 samostojnih organizacij in 27 posameznikov, ki delujejo poklicno na področju kulture, skratka združenja vse od direktorjev muzejev, knjižničarjev pa tja do Centra urbane kulture Kino Šiška. Asociacija navaja, da je to hkrati tudi večinski delež vseh aktivnih na področju kulture, ki presega kar 85% slovenskih kulturnic in kulturnikov.

Vremenu pa se ne bo moglo izogniti niti današnje odprtje razstave Dogaja se / It is happening, saj bo prepuščeno milosti ali nemilosti neba nad Vegovo ulico. Za kaj sploh gre in kaj se sploh dogaja na Vegovi, nam je razložila kuratorka cikla razstav Petra Radoja.

Izjava

Kakšen učinek pa razstava skuša doseči pri premraženih mimoidočih? Odgovarja Petra Radoja.

Izjava

Danes ob 17. uri otvoritve ciklusa z razstavo triptiha likovnih del Blodnje, Gozd, Zbudi se! umetnice Zarje Ražman torej zagotovo ne gre zamuditi.

Tiste, ki pa jih mika pobegniti ljubljanski plundri, danes vabijo v Trbovlje, natančneje v tamkajšnji Delavski dom. Ob 19. uri nas čaka otvoritev razstave Žarka Bašeskija, priznanega makedonskega kiparja, ki se po premieri v Mariboru tokrat predstavlja v Zasavju. Od intermedijskega dela z naslovom Asphyxia / Zadušitev lahko pričakujete po avtorjevih besedah njegovo najaktualnejšo in najbolj kompleksno skulpturo, v katero vpeljuje nove medije, ki razširjajo dimenzije umetniške percepcije. Mikavne obljube torej sporočajo, naj vas od obiska Trbovelj ne odvrne niti tista najlepša slovenska kultura - vozniška.

Da bi medlo le zunaj, ne pa tudi v glavah politikov, si želi vajenka Katarina.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness