Kulturne novice v času samokarantene

Kulturna ali glasbena novica
16. 3. 2020 - 15.25

Pozdravljeni v prvih Kulturnih novicah v času samokarantene. V petek popoldne je pred matičnim odborom Državnega zbora potekalo zaslišanje novega starega kandidata za ministra za kulturo Vaska Simonitija. Ta je napovedal, da bo pozornost sprva namenil pripravi novega nacionalnega programa za kulturo. Pažnjo naj bi odmeril tudi drugačnim možnostim financiranja kulture, in sicer iz zasebnih vlaganj in večje izrabe evropskih sredstev. Nazadnje se je Simoniti posvetil vprašanju o finančnem stanju samozaposlenih v kulturi, katerih položaj bi reševal z zadrugami ali drugimi pilotnimi modeli.

V sosednji Italiji so v luči grozljivega razsajanja koronavirusa v elektronski obliki izdali pet esejev slovenskega filozofa Slavoja Žižka. Knjiga nosi naslov Virus, v njej pa avtor razglablja o mutiranju človeškega življenja v okoliščinah, ko se virus razmahne po svetu. Pod drobnogled postavi razmerja med posamezniki in med posamezniki in državo ter nazadnje mednarodne odnose. V delu predstavi tudi idejo o nekakšnem dobrohotnem ideološkem virusu, s katerim naj bi se ljudstvo želelo okužiti, saj bi, citiramo: omogočal predstavo alternativne družbe, družbe, ki bi presegala državo, in bi se uresničeval v obliki globalne solidarnosti in sodelovanja." 

Novih načinov podajanja kulturnih izdelkov so se v času preprečevanja širjenja epidemije lotili tudi slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci, ki v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko do nadaljnjega na ogled podarjajo izbor slovenskih filmov. Hkrati s spletno kampanjo začenja Javna agencija za knjigo, ki preko spletnih knjigarn omogoča varno in brezplačno dostavo knjig na dom. Novim okoliščinam pa je svoj program prilagodila tudi RTV Slovenija, predvsem naj bi zagotavljala informacije o epidemiji in z njo povezanih vladnih ukrepih.

O problemih, s katerimi se v teh časih spopada slovenska filmografija, je spregovorila vodja promocije in distribucije v Slovenskem filmskem centru Nerina T. Kocjančič:

izjava

Na kakšen način je potekala izbira ponujenih filmov, nadaljuje Kocjančič:

izjava

O nadaljnjih načrtih ponudbe filmov zopet Kocjančič

izjava

Na spletu kroži tudi Apel Vladi Republike Slovenije za pomoč samozaposlenim zaradi posledic epidemije koronavirusa pobudnice in samozaposlene v kulturi Maje Megla. V peticiji podpisniki zahtevajo hiter sprejem interventnega ukrepa z dvema oblikama pomoči od 1. 3. 2020 do uradne razglasitve konca epidemije in ponovne vzpostavitve javnega, gospodarskega in kulturnega življenja. Pobuda se nanaša na vse samozaposlene, ki jih dosedanji ukrepi vlade še niso zaobjeli, kar predstavlja približno 12 % delovnega prebivalstva. Ob tem pa nastaja še peticija za samozaposlene v kulturi, ki jo bodo te dni predali na Ministrstvo za kulturo. Poglobljeni obravnavi apela boste lahko prisluhnili v jutrišnjih dolgih Kulturnih novicah.

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.