Kulturni krst

Oddaja
8. 11. 2018 - 15.38

V množini zveni bedasto. Kulturni krsti. Seveda zato, ker je navadno en in edini in ker se okoli njega ustvarja avra prvega, o prvem pa se iz uvidevnosti, včasih celo upravičeno, govori pompozno. Skratka, tri krste vam serviramo danes. Jejhata, pa še z večpomenko imamo opravka. Ampak v kontekstu današnji Kulturnih novic se bo slišalo prav.

Krst številka ena: Prva konferenca gledališča zatiranih. V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova danes v organizaciji Kulturnega umetniškega društva Transformator poteka prva konferenca gledališča zatiranih. Od leta 2013 organizirajo Ne-festival gledališča zatiranih, temu je sledila odločitev, da metodi sopostavijo še konkreten dogodek, v Sloveniji se je namreč dobro prijela – kje vse, nam razloži Barbara Polajnar, zastopnica društva Transformator.

Izjava

Predstavi nam tudi sámo metodo:

Izjava

Osnovni koncept gledališča zatiranih je moč, prek katere metoda raziskuje, obravnava in izpostavlja razmerja moči med zatiralcem in zatiranim, je zapisano na spletni strani društva Transformacija. Materiala na temo zatiranja marginaliziranih družbenih skupin pa je, pravi Barbara Polajnar:

Izjava

Drugi krst: Otvoritev razstave Voranca Kumarja, Krajine in zemljevidi, ki bo nocoj ob 20. uri v Galeriji P74. Kumar je intermedijski umetnik, ki v svoji umetniški praksi razvija odnos do relacije med pogledom in prostorom. Pričujoča razstava raziskuje odnos med človeškim in računalniškim pogledom. Pri tem se osredotoča na procese, ki bi jih lahko imenovali rekonstrukcijski. Izraz je delovni, nas dopolni Kumar sam, in v nadaljevanju pojasni, kaj z njim misli.

Izjava

Postopkov rekonstrukcij je več.

Izjava

Prostor, ki ga uporabnik prejme od računalniškega programa, ta prepozna kot objekt uporabnikovega lastnega pogleda, preden mu ga je odtujila filmska kamera ali fotografski aparat. Ta povratna zanka je bistvo umetnikovega zanimanja.

Izjava

Razstavo Voranca Kumarja lahko lovite do 28. novembra.

Za konec še povabilo: Danes ob 19. uri se bo v prostorih Osmoze zgodilo predavanje o sintropiji fizika in izumitelja Dr. Andreja Detele. Potekalo bo v sklopu spremljevalnih dogodkov avdiovizualne postavitve Sintrop Dana Adlešiča. Na presečišču medijske umetnosti in oblikovanja Adlešič vzpostavlja sintropijsko avdiovizualno okolje, preko katerega želi obiskovalce na ravni čutne zaznave spodbuditi k razmisleku o kompleksnosti odnosov in ontoloških sencah, ki definirajo čas, v katerem živimo, so zapisali organizatorji postavitve.

Krst številka tri: kadrovski manko sem prvič zapolnila špikerka Ajda. Vabljeni na avdicijo v Redakcijo za kulturo in humanistične vede Radia Študent.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness