Kulturni Miklavž

Kulturna ali glasbena novica
6. 12. 2019 - 15.10

Včasih se pri pisanju Kulturnih novic počutimo kot Miklavžki, saj nevladne organizacije na področju kulture potrebujejo medijske objave za zadostitev kriterijev pri pridobivanju razpisnih sredstev. Besede, ki jih poslušate, so na nek način - denar. Zaradi tega smo se odločili posvetiti dvema predstavama, ki sta imeli svoji premieri včeraj, mogoče pa si ju bo ogledati tudi nocoj. 

V Plesnem Teatru Ljubljana se bo ob 20. uri dogodila četrta izvedba predstave Heroj 3.0 - po mariborski, subotiški ter včerajšnji ljubljanski premieri. Projekt je naslednja stopnja predstave Heroj 2.0, v kateri sta igralca Uroš Kaurin in Vito Weis nase prevzela vse vloge znotraj gledališke mašinerije - performerjev, tehnikov, blagajnikov, hostes - kar jima je omogočilo, da sta kot two-man-band gostovala praktično povsod. Po besedah Uroša Kaurina so se zasnutki nove stopnje porodili na cesti med gostovanji prejšnje:

Izjava.

Odločitev za negovorjeno predstavo, ki jo oznanja njen podnaslov “več kot besede”, je po Kaurinovih besedah tudi produkcijska, saj bi potencialno omogočila dvojcu, da z njo gostuje tudi preko jezikovnih meja. Ker pa sta v Heroju 2.0 izvajalca v dokazovanju, kdo od njiju je boljši igralec,  dodobra preizprašala in preigrala registre dramske igre, jima odločitev za nemo predstavo podaja nov izziv, pri katerem se ne moreta nasloniti na pretekle uprizoritvene rešitve: 

Izjava.

***

V Centru kulture Španski borci bo ob 20. uri prav tako ponovitev predstave, ki je imela premiero včeraj in katere odskočna deska je prav tako preteklo performativno delo. Plesna predstava Vrtoglavi ptiči skupine EnKnapGroup se nanaša na plesni film Vrtoglavi ptič režiserja Saša Podgorška in koreografa Iztoka Kovača iz leta 1996, v katerem je slednji plesal obešen z vrha trboveljskega dimnika. O motivih za nastanek nove predstave in ustvarjalnem procesu njenega nastanka smo govorili z režiserjem - Iztokom Kovačem. 

Izjava.

Kovača smo vprašali še, kako se je kot avtor soočal z lastno ustvarjalno dediščino. 

Izjava.

***

Kogar bolj kot nastopajoča telesa zanimajo digitalne mreže, lahko obišče odprtje intermedijske razstave Sebične mašine avtorjev Tadeja Vindiša in Matica Potočnika v prostoru razvojne umetnosti osmo/za - seveda prav tako ob 20. uri. Gre za dolgoročni raziskovalni projekt v polju umetne inteligence, ki želi preiskati možnosti teh algoritmov, kadar jih ne uporabljamo za eksaktne aplikacije, jih ne izrabljamo za tržne in politične namene in smo nato zgroženi, ko nam mašina vrača marsikatere družbene predsodke. Po besedah Vindiša ju s Potočnikom taka mašina zanima predvsem, kadar je sebična, torej se ukvarja s sabo - tak model bo mogoče videti na razstavi. 

Izjava.

Sebična mašina se bo na razstavi, ki bo odprta vsak dan do 12. decembra od 16. do 20. ure, venomer učila od obiskovalcev in spreminjala svoje stanje. Kot nam je povedal Vindiš, bodo obiskovalci ta proces tudi zvočno občutili preko nameščenih subwooferjev. 

Izjava.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness