KULTURNI RITUALI

Kulturna ali glasbena novica
23. 2. 2017 - 15.10

Ritualno začenjamo Kulturne novice. Yanomami so indijansko ljudstvo, ki živijo v amazonskem deževnem gozdu. Po njihovo sta duhovni in naravni svet združeni sili. Šamani vdihujejo prah s psihedeličnimi učinki, da bi lahko 'plesali' z živalskimi duhovi xapiripë [izg. ksapiripe]. Magija, kozmologija, rituali avtohtonih prebivalcev Amerike so navdih za plesno predstavo Gozd zrcal, v kateri nastopata avtorica in plesalka Amanda Piña ter Linda Samaraweerová. Nastala je v sklopu projekta Ogroženo človeško gibanje. Več o projektu smo povprašali Amando Piño.

Izjava

Predstava bo danes ob osmih v Španskih borcih.

Lobanje, zombiji, sveče, pajki, kače, noži in tako naprej. Tudi Jako Vatovca zanimajo ritualne prakse, vendar bolj v luči grozljivega. Avtor izhaja iz nizko proračunskih B-grozljivk v 60-tih in 70-tih. Njegove upodobljene osebe so raztelešene, iznakažene ali pa živi mrtveci. Včasih svojim stvaritvam na platnu doda še bleščice ali pozlačene lističe. O ideji svoje nove razstave Pobožična depresija je začel razmišljati, ko je po decembrskih praznikih videl številna zavržena božična drevesa. Praznični elementi dobijo drugačno simbolno obravnavo. Tako božično drevesce postane zavrženi odpadek.

Njegovo osrednje delo High expectations/Deep wounds predstavlja lestenec z noži in modrimi žarnicami v ločenem temnem prostoru. Kaj s tem delom avtor želi sporočati, pove kustosinja Nina Skumavc:

Izjava

Pobožična depresija v Galeriji P74 se vzporedno z razstavo Nike Rupnik Feng šui v KAPSULI odpira danes ob sedmi uri. Ob 18:30 pa bo potekal pogovor z umetnikoma, ki ga bo vodila kustosinja Nina Skumavc.

 

 

Kulturne novice je pripravila Tjaša.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.