Kulturni zven

Kulturna ali glasbena novica
25. 9. 2017 - 15.10

Smo v času, ko Slovenija poskakuje po emocionalnem vlakcu smrti in nas premetava od pretirane evforije nad zlatimi košarkaši do depresije, ki izvira iz zavedanja, da se je zaključila referendumska kampanja. K sreči nas kmalu čakajo nove volitve, ki prav gotovo obetajo še precej hvalevrednih meme momentov. Le nadejamo se lahko novih spektakularnih televizijskih soočenj, ki bodo brez dvoma končali v arhivu internetnih smešnic. V vsem tem buhtečem dogajanju lahko človek hitro izgubi pregled nad tistimi malenkostmi, ki zares štejejo. Vendar ne skrbite, tu je Radio Študent, da vam fokus zopet povrne na kulturo. In ker so ponedeljki pregovorno zaspani, nam kulturna produkcija danes ponuja priložnost, da sprostimo oči in namesto tega našpičimo ušesa. Današnji dogodki so namreč osredotočeni bolj na akustične kot vizualne elemente.

 

Začenjamo pri festivalu SONICA, ki ga letos že devetič organizira MoTTa. Gre za šestdnevni avdiovizualni festival, ki s seboj prinaša štiri koncertne večere, različne delavnice, sprehode, performanse in jam sessione. Program se bo letos raztezal od klasične glasbe vse do techna. O konceptualni zasnovi festivala smo povprašali producentko in vodjo mednarodnih projektov MoTTe, Nejo Tomšič:

Izjava se nahaja v posnetku

Letošnjo SONICO bo spremljala tudi platforma SHAPE. Več o platformi nam je povedala Neja:

Izjava se nahaja v posnetku

Nocoj ob 19. uri lahko obiščete tudi Trubarjevo hišo literature, kjer bo potekala predstavitev knjige z naslovom Evropska filmska glasba (1987–2017), avtorjev Mitje Reichenberga in Carmen L. Oven. Kot veleva že naslov, nam knjiga ponuja pregled glasbeno-filmske dejavnosti na področju evropskega filma, ki za razliko od drugih svetovnih produkcij temelji na avtorskem filmu. Zelo prefinjeno.

 

Zvečer pa se lahko ob 21. uri ustavite v galeriji ŠKUC, kjer se bo uradno začel cikel dogodkov Ropotarnica, ki se uspešno odvija že od leta 2014. Poklicali smo vodjo programa Vitjo Balžalorskega in ga povprašali o namenu Ropotarnice:

Izjava se nahaja v posnetku

Za konec lahko povemo še, da je za ravnatelja Drame ponovno imenovan Igor Samobor za dobo od 1. maja 2018 do 30. aprila 2023. Gre za njegov drugi mandat.

 

Kulturne novičke je pripravil Denis.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness