Kulturniki proti koroni, nova runda

Kulturna ali glasbena novica
10. 4. 2020 - 15.10

V luči trenutnega izrednega stanja Društvo Asociacija z zaskrbljenostjo spremlja situacijo v sferi kulture, zaskrbljenost pa je glede na pomanjkljive vladne ukrepe prerasla v upravičeno bojazen pred zmanjšanjem obsega sredstev za celotno kulturno dejavnost. Večina evropskih držav je kulturni sektor tudi v času epidemije prepoznala kot ključen člen za ponoven zagon gospodarstva in nepogrešljiv faktor za ohranjanje kakovosti življenja. Sloveniji bi v tem pogledu kot model lahko služila Nemčija, ki bo ustvarjalkam in ustvarjalcem namenila kar 50 milijard evrov pomoči.

Po preliminarnih podatkih ankete, ki jo društvo izvaja skupaj z Društvom slovenskih režiserjev, bo zaradi trenutnega kriznega stanja prizadetih kar 90 odstotkov kulturnikov. Tretjina izmed njih vladnih pogojev iz prvega protikoronskega paketa ne bo izpolnjevala, medtem ko se slaba polovica zaradi negotovosti situacije zaenkrat še ne more opredeliti, ali jim bo obljubljena pomoč sploh koristila. Več informacij o začasnih rezultatih in ciljih ankete nam je podal sodelavec Asociacije Tadej Meserko.

izjava

Asociacija je zato na vlado in Ministrstvo za kulturo naslovila tri pozive s konkretnimi predlogi, kako rešiti položaj najranljivejših samozaposlenih v kulturi in nevladnih organizacijah, ki jih je prvi interventni mega protikoronski paket preprosto spregledal.

Ministrstvu so najprej predložili tri sklope ukrepov v njihovi pristojnosti, ki bi jih lahko enostavno in hitro rešili. Prvi izmed teh je mirovanje pravice do plačila prispevkov, ki bi marsikateri ustvarjalki in ustvarjalcu omogočilo lažji prehod in prijavo na Zavod za zaposlovanje, kjer bi bil upravičen do nadomestila za čas brezposelnosti. V zvezi s tem bi moralo ministrstvo le spremeniti člene v Uredbi za samozaposlene, ki zaenkrat mirovanja ne omogoča. Drugi sklop se nanaša na prestavitev obveznosti iz projektov in programov v leto 2021, saj je epidemija v celoti ustavila izvajanje večine le-teh. Zaradi tega predlagajo, da ministrstvo po zgledu evropskih držav svoje pogodbene partnerje obvesti, da realizacijo programov in projektov, prijavljenih za leto 2020, preloži na naslednje leto. Zadnji sklop ukrepov pa si prizadeva poskrbeti za najbolj prekarne samozaposlene, torej tiste, ki delajo po avtorskih pogodbah in opravljajo druga priložnostna dela. Ti namreč zaradi neprimernega statusa pogosto ostanejo brez ustreznega socialnega varstva, kar pomeni, da ne morejo zaprositi za nadomestilo za čas brezposelnosti, poleg tega pa centri za socialno delo zelo različno interpretirajo nekatera določila glede prejemanja socialne pomoči, varstvenega dodatka in drugih socialnih transferjev. Ministrstvo za kulturo zato pozivajo k ukrepanju pri Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki naj ogroženim omogoči čimprejšnje dostopanje do socialnih transferjev. Tadej Meserko o do sedaj edinem odzivu ministrstva.

izjava

V Društvu Asociacija si prizadevajo, da bi prihajajoči drugi paket pomoči zakrpal luknje prvega. V včerajšnjem apelu predlagajo še naslednje ukrepe: do temeljnega dohodka naj bodo upravičeni vsi samozaposleni, tudi tisti, ki doma varujejo otroka in so zato v enaki situaciji kot zaposleni, ki jim tovrstni dohodek plačuje država; način preračunavanja naj se poenostavi in naj upošteva letne prihodke posameznikov; izjava, s katero bodo samozaposleni dokazovali vpliv epidemije na njihovo dejavnost, naj ne bo javna; v primeru vračanja pomoči naj bo to vračanje v vsakem primeru brezobrestno in naj postane premostitveni kredit. Z dodatnimi predlogi apelirajo, naj se poleg prestavitve prijavljenih projektov na naslednje leto kulturnikom kot izvedena dejavnost šteje tudi aktivnost, ki so jo izvedli preko spleta. 

Težava seveda ne bo le v mesecih, ko bodo vse kulturne institucije popolnoma zaprte, temveč tudi kasneje, ko bo verjetno veljala še kakšna prepoved zbiranja večjega števila ljudi oz. bo, kot kažejo primeri Kitajske, tudi po koncu karantene v ljudeh ostal strah pred dogodki, na katerih bo prisotno večje število ljudi. Meserko.

izjava

K temu so dodali še predlog vzpostavitve sklada za nepovratno pomoč, namenjeno tistim, ki jih bo kriza prizadela do te mere, da brez nepovratnih sredstev ne bodo mogli obstati.

Kulturno novico je pripravil vajenec Marko.

Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness