Kulturno o Oktoberfestu

Kulturna ali glasbena novica
25. 8. 2022 - 15.10

Izjava1

Ravnokar ste slišali naznanilo münchenskega župana, ki je po dveh letih bavarske žalosti na televiziji slovesno napovedal, da se letos vrača Oktoberfest. Ko smo se v preteklem mesecu potikali po Bavarskem, je bilo pričakovanje – kljub šibkemu znanju nemškega jezika – slišati mimogrede v pogovorih na tramvaju, med čakanjem v vrstah po trgovinah in tistih njihovih biergartnih.

Ljubitelji Oktoberfesta so si v času odsotnosti festivala zaradi protikoronskih ukrepov bojda pogosto nezadovoljno mrmrali v brado, češ da je bil dogodek do sedaj odpovedan le v izrednih vojnih razmerah. A če podrobneje pogledamo v arhive, je organizacijo davno tega preprečilo tudi nekaj izbruhov kolere, ne gre pa pozabiti niti na hiperinflacijo v letih po prvi svetovni vojni. Napovedana gospodarska kriza bo ljubitelje festivala torej morda še naprej puščala na trnih, te dni pa se je na odprtem prostoru Theresienwiesa v središču Münchna vendarle prižgala spletna kamera, ki vabi k spremljanju priprav letošnje edicije. Jens Masmann, umetnik in fotograf iz Münchna, predstavi lokalno izkušnjo Oktoberfesta.

Izjava2

Oktoberfest bi sicer verjetno lahko označili za veselico na steroidih. Pije se veliko in iz masivnih steklenih kozarcev, dodelana scenografija tematskih šotorov pa je malenkost jača od oguljenih fasad naših gasilskih postaj, to moramo priznati. Kar se tiče kulturnega aspekta, sogovornik poudari kostumografijo vseh prisotnih, ki pogosto meji na prave umetniške presežke.

Izjava3

Tradicionalni oktoberfest kostumi pa imajo morda tudi praktično vlogo.

Izjava4

Malce smo bili razočarani nad dejstvom, da v okviru tako velikega festivala, ki temelji na bavarski tradiciji, ni prav veliko kulturnih iniciativ. Masmann se pošali, da jim je nekaj kulturnega sektorja na Oktoberfestu vseeno uspelo zaposliti.

Izjava5

Glede na to, da Masmann označi festival za izredno, skorajda apokaliptično stanje, nas je zanimalo, kako neki sobivata funkcionalno mesto in pivski otok Theresienwiesa v njegovem središču.

Izjava6

Privlačnosti festivala si Masmann ne zna pojasniti, obnašanje obiskovalcev se mu zdi nekoliko noro.

Izjava8

Ali ima festival kakšno vrednost za skupnost? Masmann zaključi bolj kot ne pričakovano: Oktoberfest je predvsem priložnost za dober zaslužek.

Izjava9

Po Bavarskem se je potikala Valerija.

Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.