Lažejo vsi, samo minister govori resnico

Kulturna ali glasbena novica
20. 2. 2020 - 15.15

Današnje Kulturne novice začenjamo s sejo Odbora za kulturo Državnega zbora. Na seji, ki je bila včeraj sklicana na zahtevo poslanske skupine Levica, so razpravljali o političnem kadrovanju v javnih kulturnih zavodih. Ministrstvo za kulturo in minister Zoran Poznič sta se v zadnjih tednih znašla pod velikim pritiskom. Postopki za imenovanje direktorjev javnih kulturnih zavodov so namreč dolgotrajni, na vodilnih položajih pa še vztrajajo vršilci dolžnosti, kar onemogoča normalno delovanje teh institucij. Sejo komentira predsednica odbora Violeta Tomić.

izjava

Nadalje Zorana Pozniča obtožujejo tudi imenovanja kandidatov, ki so za direktorske stolčke neprimerni. V tem smislu je najbolj izstopalo imenovanje prevajalke Barbare Juršič na čelo Tehniškega muzeja Slovenije. Sledila je pritožba na vrhovno sodišče, ki jo je vložila Natalija Polenec. Slednja je položaj zasedala pred Juršič, po uspešni pritožbi pa se je na položaj vršilke dolžnosti vrnila po vsega desetih dneh. Imenovanje Barbare Juršič se tudi Violeti Tomić zdi sporno.

izjava

Odbor državnega zbora za kulturo bo komisiji za preprečevanje korupcije predlagal, naj uvede postopek glede sumov političnega kadrovanja na ministrstvu za kulturo. 

Nadaljujemo s sodobnim plesom. Danes ob 20-ih bo v Španskih borcih na ogled skupni projekt Jule Flierl [jUle flIr] in Irene Tomažin Zagoričnik z naslovom Prevajanje Valeske. Predstava je nastajala v produkciji zavoda Sploh. Ta s svojim avtorskim ciklom Ventilator daje možnost razvijanja avtorskega potenciala izbranemu avtorju ali avtorjem, ki prečijo in povezujejo glasbeno in uprizoritveno področje, cilj projekta pa je uvajanje novih ustvarjalnih pristopov h glasbeno-plesno-performativnemu izražanju.

Jule Flierl in Irena Tomažin Zagoričnik se soočata predvsem s prevajanjem plesa v glas in obratno ter vsem, kar se v tem procesu popači ali zamaskira. O njunih skupnih umetniških začetkih Irena Tomažin Zagoričnik. 

izjava

Ustvarjalki druži predvsem razumevanje glasu ne le kot zvočnega, ampak tudi fizičnega medija. Več o tem spet Irena Tomažin Zagoričnik.

izjava

Vstop v koreografijo je bil za Ireno Tomažin Zagoričnik že od samega začetka nerazdružljivo povezan z glasom.

izjava

Z vprašanji, ki se odpirajo v predstavi, Kulturne novice zaključi Irena Tomažin Zagoričnik.

izjava

Kulturne novice je pripravil vajenec Urban.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness