Liffe #29

Kulturna ali glasbena novica
18. 10. 2018 - 15.10

Letos se bo med 7. in 18. novembrom odvil že 29. filmski festival Liffe. Ponovno bo filme moč videti v ljubljanskem Cankarjevem domu, Slovenski kinoteki, Kinodvoru, Kinu Komuna in Kinu Šiška, pa tudi mariborskem MariBOXu, celjskem Metropolu in novomeškem Anton Podbevšek teatru. V prihodnjem, jubilejnem 30. letu pričakujejo že milijontega gledalca. Gre za enega od festivalov, ki filmov ne izbira prek natečaja oziroma odprtega poziva. Direktor festivala Simon Popek je na tiskovni konferenci nabor filmov na splošno predstavil.

Izjava

 

Kaj lahko pričakujemo pri kratkih filmih, ki so za razliko od celovečernih predvajani le enkrat, je povedal eden od selektorjev filmov, Peter Cerovšek.

Izjava

Obilna bo tudi letina italijanskih filmov, tako otvoritveni kot zaključni pa bosta filma domačih režiserjev. Kateri bo otvoritveni, nam razkrije Popek.

Izjava

Zaključni film bo slovensko-češka koprodukcija Zimske muhe Olma Omerzuja [Olma omErzuja]. Letošnji festival bo imel v programu celo filma dveh trenutno zaprtih režiserjev: Kirila Serebrenikova iz Rusije in iranskega Jafarja Panahija, ki kljub zakonski prepovedi ustvarjanja filmov in hišnemu priporu vsako leto naredi novega. Videli bomo tudi filme že 87-letnega Jean Luc Godarda, mlajšega, a prav tako kultnega Larsa von Trierja in kar nekaj legendarnih češkoslovaških novovalovskih režiserjev, ki jim je letos posvečena sekcija Retrospektive. Sekcija Ekstravaganca pa bo tokrat bolj mainstreamovska in delno grozljiva. Popek nadaljuje:

Izjava

 

… in tako dalje. Filmi in urnik so že na ogled na njihovi spletni strani, če boste iskali dodaten strokovni program, pa ga je letos ponovno komaj kaj. Glede na velikost in finance, s katerimi festival razpolaga, bi si ob jubilejni ediciji zaželeli tudi ojačan doprinos strokovni filmski sceni.

 

Več o festivalu Liffe boste izvedeli v prihodnjih tednih, nekaj pa zagotovo že v ponedeljkovi jutranji rubriki Stopinje v prahu. Vsak ponedeljek ob 10. uri in 15 minut bomo letos gostili bivše sodelavce Radia Študent, med katere sodi tudi direktor Liffea, Simon Popek, ki ga bo v ponedeljek gostil Napo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness