Literatura na sto in en način

Kulturna ali glasbena novica
28. 2. 2018 - 14.58

Zadnji dan februarja je gotovo najodmevnejša otvoritev Festivala literature sveta Fabula. Letošnji fokus festivala je Upanje, organizatorji pa so se odločili za antiklimaks. Najprej pričenjajo z rubriko Fabula pred Fabulo in dvema zvezdniškima nastopoma.

Danes ob 20-ih bo v Cankarjevem domu pogovor s Terryjem Eagletonom, ki ga oglašujejo kot največje ime letošnje Fabule. Ob pogovoru z Grego Repovžem bo slovenskemu občinstvu bo predstavljen prevod Eagletonove knjige Upanje brez optimizma, v prevodu Aleša Kravanje. Ker so bile brezplačne, vas ne sme presenečati, da so karte že pošle.

Festival se bo zaključil 11. marca, do takrat bo še nekaj zanimivih predavanj. Že jutri gostijo Chantal Mouffe, drugo veliko ime letošnjega festivala. Pogovor s politično teoretičarko in filozofinjo bo vodil Dražen Dragojević. V soboto 3. marca pa bo pogovor z ukrajinskim »zvezdnikom« Serhijem Žadanom. Pogovor z njim bo vodil Andrej Stopar, vsi omenjeni pogovori pa bodo tolmačeni v slovenščino.

Letos se bo na Fabulo vrnil tudi segment Filmska fabula. Nekateri gosti festivala so s pisanjem navdahnili filmske zgodbe. Izbor treh filmov bodo med 5. in 9. marcem predvajali v Cankarjevem domu, to pa bo enem edini plačljivi del festivala.

V Pritličju bodo povsem ločeno od Fabule prav tako govorili o literaturi. V ciklu Zakotja literature bodo ob okrogli mizi razpravljali o vročih knjigah. Ne, tam ne bo govora o Petedesetih odtenkih česarkoli-že. Goste omizja zanima sodobna proizvodnja dobre erotične literature. O vrednosti vročih knjig in erotiki v literaturi bosta s Suzano Tratnik govorila Alojzija Zupan Sosič in Davorin Lenko. Pritličje, 19:00, erotične knjige.

Če vam literatura – vsaj na tak klasičen način – ni preveč po godu, jo lahko zaužijete na tudi nekoliko drugačen način. V Gromki ob 20-ih pripravljajo 14. izvedbo IGNORa. Čeprav program še ni povsem zakoličen, nam ignorovci obljubljajo noro kakofonijo zvokov, besed, podob in še česa. Ignor je mesto, kjer poezija sreča prozo in jo pelje na ples.

Nazadnje pa še skok daleč stran od literature. V Tovarni Rog v Zelenici se bodo na dogodku ODD predstavili trije umetniki. Ivano Bajec, Neja Peza in Manuela Fabrisa združuje eksperimentalen pristop k mediju risbe. Ker je parafraza nemogoča, citiramo slikovit opis razstave: »Prekrivanje, plastenje, skeniranje in digitalno transformiranje ter kombiniranje z grafičnimi in slikarskimi gestami so eni izmed načinov obravnavanja risbe, osnove njihovega izražanja. Navidezne nedokončanosti, dekompozicije, ploskovita plastenja in vpliv digitalnih medijev na tradicionalne tehnike delujejo sveže in odražajo (anti) estetiko sodobne umetnosti.«

Konec citata, konec kulturnih novic.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.