Ljubi Bog, spizdi že enkrat iz maternic naših

Kulturna ali glasbena novica
30. 12. 2020 - 15.10

Pozdravljeni v Kulturnih novicah. Včeraj ob 20. uri je preko pretočnega videa na YouTubu potekala premiera predstave Je suis Marija! režiserja, scenarista in igralca Tomaža Podbevška. Slabih dvajset minut dolga predstava na humoren način problematizira kult device Marije in postavlja antipod njeni biblijski podobi. Nastala je v produkciji mariborskega društva Hiša, pri organizaciji pa sta sodelovala tudi Društvo Koruzno zrno in Radio Marš.

Da smo v Evropi in tudi drugod po svetu že vrsto let priča porastu skrajne desnice in ponovnemu uveljavljanju v preteklosti že preseženih pogledov na ženske, je dandanes žal že povsem vsakdanje dejstvo. Protesti v Španiji leta 2014 in letošnje dogajanje na Poljskem sta le dva primera etapnih bojev, ki jih mora družba vedno znova izbojevati v korist sicer samoumevne pravice do svobodnega odločanja o rojstvu ali ne-rojstvu otrok.

Podbevšek skupaj s soigralcem Juanom Morenom Morenom v prvi vrsti izpostavlja krščanski ideal materinstva, ki spodbuja izkoriščanje žensk in njihovo reprodukcijsko vlogo postavlja na piedestal kot nekaj bistvenega, vendar pa, kot nam je povedal, to ni edina smer, v katero je naperjena kritika njegove predstave. Želel je nasloviti tudi problem, po katerem izvorni kult tako Eve kot Marije implicira in poglablja številne druge socialne in intimne stiske sodobne ženske: od molečih protestnikov pred ginekološkimi ambulantami, ki antagonizirajo ženske, ki so se odločile za splav, pa vse do porasta družinskega nasilja, na katerega ni imuna nobena družba.

Izjava

Zanimalo nas je, ali je dejstvo, da Marijo upodablja sam, prav tako del kritike ali gre za slučajno odločitev:

Izjava

V predstavo je vključena tudi parodija propagandne hrvaške pesmi Želim živjeti iz leta 2016, ki želi ženske odvrniti od splava. Podbevšek je nekaj besed namenil tudi temu, zakaj je pesem pristala v predstavi:

Izjava

Predstava se zaključi s posnetki protestov v Španiji leta 2014, ki so jih spremljale parole o Bogu kot posiljevalcu. Predstava bo za ogled na voljo še vsaj naslednjih nekaj dni na YouTube kanalu društva Hiša.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

>samoumevne pravice do svobodnega odločanja o rojstvu ali ne-rojstvu otrok

Nisem prepričan, da je ta pravica tako samoumevna, zato pa je okoli te teme toliko polemik.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.