Ljubiteljske kulturne novice

Kulturna ali glasbena novica
23. 1. 2020 - 15.10

Po podatkih ministrstva za kulturo iz leta 2019 se z ljubiteljsko kulturo v Sloveniji ukvarja okrog 150.000 ljudi, ti pa delujejo v okrog 6000 društvih in sekcijah. Da njihova dejavnost na področju literature, filma, gledališča, plesa, glasbe ter likovne in folklorne umetnosti ne ostane neopažena, skrbi Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Ta bo danes zvečer ob 18. uri na Ljubljanskem gradu podelil priznanja najvidnejšim ustvarjalcem ljubiteljske kulture.

Zlato plaketo za življenjsko delo bo prejel mag. Franci Pivec. Citiramo utemeljitev priznanja: “Mag. Franci Pivec je zaradi svojega ustvarjalnega in organizacijskega dela ena najbolj prepoznavnih osebnosti v slovenskem gibanju kulturnih društev. Za življenjsko mentorsko, ustvarjalno in izjemno organizacijsko-povezovalno delo v kulturi mu JSKD podeljuje najvišje državno priznanje na področju ljubiteljske kulture, zlato plaketo.”

Gospod Franci Pivec je obrazložil svoje misli ob prejemu plakete.   

Izjava

V nadaljevanju je z nami delil svoj pogled na slovensko ljubiteljsko kulturo.

Izjava

Pivec je spregovoril še o pomenu ljubiteljske kulture.

Izjava

Nadaljujemo z novico o današnji seji slovenske vlade, na kateri so obravnavali in potrdili nominacijo stavbnih in urbanističnih del Jožeta Plečnika za vpis na Unescov seznam. Gre za projekt z naslovom Brezčasna, humanistična arhitektura Jožeta Plečnika. Na Center za svetovno dediščino je ministrstvo za kulturo v sodelovanju z ministrstvom za zunanje zadeve in z veleposlaništvom v Parizu projekt sicer oddalo že konec januarja 2018, danes pa so ga dokončno potrdili. Nominacijo bo odbor za svetovno dediščino predvidoma obravnaval julija 2021.

Končujemo pa s povabilom na predavanje dr. Davida Verbuča danes ob 19. uri na Vodnikovi domačiji, o katerem je bilo govora v današnji Svaštarnici.

Pankrska svašta z eno kapverdsko novostjo
 / 23. 1. 2020

Gre za glasbeno-literarni dogodek, ki ga v sklopu serije Ameriška kultura v literaturi in glasbi pripravljajo na Vodnikovi domačiji, z naslovom Študij ameriških fanzinov od literature do kulture.

Kulturne novice je pripravila vajenka Tjaša Gajšek.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.