Ljubljana, Amsterdam, Jamajka

Kulturna ali glasbena novica
16. 1. 2020 - 15.10

Današnje Kulturne novice začenjamo s Slovensko filharmonijo, kjer bo drevi ob 19:30 koncert Kako kratek je čas Zbora Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigentke Jerice Bukovec. Koncert bo potekal v čast skladatelju Lojzetu Lebiču, ki bo prejel naziv častnega člana Slovenske filharmonije. Dirigent, profesor in akademik je za svoje delovanje med drugim prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo in Kozinovo nagrado za zaokrožen skladateljski opus. Doprinos Lebiča k slovenski glasbi nam je objasnil muzikolog Lovrenc Rogelj.

Izjava

Če danes ne utegnete obiskati koncerta, je Rogelj predstavil CD izdajo avtorjevih del in knjigo, ki popisuje skladateljev opus. 

Izjava

V Amsterdamu so na festivalu European Cinematography Awards izbrali film meseca decembra preteklega leta, in sicer britansko-ukrajinski film Anna. Nagrado v kategoriji najboljši eksperimentalni film pa je prejel slovenski celovečerec Človek s senco režiserke Eme Kugler. Film je bil premierno predvajan junija 2019 v sklopu Naši filmi doma, ki ga Cankarjev dom pripravlja skupaj s Slovenskim filmskim centrom. Film po režiserkinih besedah gradi na asociativnem nizu podob, ki v kombinaciji z zvokom in glasbo povedo zgodbo. V njem igrajo Marko Mandić, Loup Abramovici in Nataša Matjašec Rošker.

Od filmskih platen pa h knjigam. V Trubarjevi hiši literature se bo ob 20. uri zgodil že 17. Jet Pack. Gostitelj Muanis Sinanović, slovenski pesnik, pisatelj in kritik, je na pogovor o knjigi A Brief History of Seven Killings jamajškega avtorja Marlona Jamesa povabil literarno kritičarko in komparativistko Aleksandro Gačić. Zakaj sta izbrala prav to knjigo, pove Aleksandra Gačić.  

 

Izjava

 

Kulturne novice je pripravila vajenka Tjaša Gajšek.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness