Ljubljana is burning

Kulturna ali glasbena novica
20. 7. 2022 - 15.10

Tudi v pregovorno zaplankani Sloveniji se je začela razvijati scena ballrooma. Po ustanovitvi Vogue kolektiva Ljubljana lanskega septembra ter njegovi povezavi z novim valom domače drag scene smo 6. julija gostile prvi slovenski kiki ball.

Lekcija iz gejevske kulture, kvirovske geste apropriiranja in ikon gejev
 / 5. 6. 2022

Ballroom je kvirovska subkulturna praksa, ki izvira iz latino- in afroameriškega newyorškega podzemlja osemdesetih let. Njeni osrednji dogodki se imenujejo balli oziroma kiki balli, če so izvedeni v manjši obliki. Ball je tekmovanje v različnih kategorijah, kot so modna pista, lip-sync, ples in prodajanje obraza – v katerih se posamezniki in posameznice potegujejo za različne naslove, včasih tudi nagrade.

Vogue kolektiv je v sodelovanju s Kulturnim centrom Q v metelkovskem Klubu Tiffany letos, začenši z aprilom, gostil mesečne Vogue večere. Ustvarjalke so s filmi, pogovori in delavnicami tudi pri nas lansirale edinstveno plesno prakso vogua ter način druženja in razmišljanja ballrooma. Grande finale pomladno-poletnega cikla je bil že omenjeni Kiki Ball, na katerem se je pomerilo petnajst ustvarjalcev in ustvarjalk s področja draga, vogua in drugih kvirovskih subkulturnih umetniških izrazov. Dogodek je privabil preko sto ljudi, ki smo se gnetli v vročem, zarotniškem prostoru Hupe Brajdič v podhodu Ajdovščina. Svoje vtise iz dogodka, sta z nami delila člana kolektiva Urh Neklič in Agatha Fukk Kunt:

izjava

Na ljubljanskem Kiki Ballu smo med različnimi kategorijami zasledile denimo This is my brand of drag! Oh my, that’s bizarre! in What I wanna be, when I grow up realness. Kategorije, izvirno navdihnjene z izkušnjami latinoameriške in temnopolte kvirovske skupnosti, so v Ljubljani doživele določene prilagoditve. Pojasnita Fakk Kunt in $inoka iz Vogue kolektiva.

Reportaža iz zakulisja finala Majske kraljice 2022
 / 1. 6. 2022

izjava

Kot se za pravo tekmovanje spodobi, je dogodek imel tudi vršilko vragolij oziroma povezovalko Viktorijo von Fukenstein ter strokovno žirijo. To so sestavljali Urh Neklič iz Vogue kolektiva, lanskoletna nosilka naziva Majska kraljica Paradoxa Dynasty ter letošnja zmagovalka Iza Kunt. Slednja nam je pojansila sestavo strokovne žirije.

izjava

Svoje vtise s tekmovanja je z nami delil tudi sodobni plesalec in koreograf Sebastijan Geč, zmagovalec kategorije vogue fem, ter član dunajske Kiki house of Vivi.

izjava

Gečeva skupina Kiki house of Vivi je bila v Avstriji prva, ki se je poistovetila z ballroomom, in je bila ključna pri formaciji današnje vogue scene na Dunaju. Kot plesalec z dolgoletnimi izkušnjami je Geč letos vodil tudi prvo javno voguing delavnico, ki je bila prvič del vsakoletne poletne plesne šole Javnega sklada za kulturne dejavnosti, krajše JSKD. Kako je prišlo do sodelovanja, pojasni Geč.

izjava

Ob dejstvu, da je interes in dragocenost vogua prepoznala tudi javna institucija, kakršna je JSKD, pa velja nasloviti tudi podzemni aspekt, v katerem je subkultura ballrooma vzniknila. Na pomislek odgovorijo organizatorji Neklič, Fakk Kunt in Iza Kunt.

izjava

Druga stran podzemnega kovanca pa je tudi infrastrukturna in finančna podhranjenost ustvarjalk. Kako na to gleda Vogue kolektiv, razložita Fakk Kunt in $inoka.

izjava

(skupnost, foto: $inoka)

Za konec smo organizatorke povprašali še o prihodnosti novorojene scene ter morebitnem naslednjem Kiki Ballu.

izjava

 

_____

avtor izvirnih fotografij: Jan Hauschen

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.