LJUBLJANSKI GESAMTKUNSTWERK

Kulturna ali glasbena novica
19. 4. 2018 - 15.10

Danes se nam ekskluzivno vse od diskurzivnega popoldneva do performativnega večera ponuja prava umetniška poslastica po celotni Ljubljani, kjer bo na umetniških dogodkih različnih formatov in kreativnih izrazov moč okusiti raznovrstno pokušino koncepta Gesamtkunstwerka.

 

Ob 20.00 uri se bo v Goethe-Institutu Ljubljana odvil filmski večer, namenjen nemškemu umetniku, vizionarju in ambasadorju sodobne performativne umetnosti Josephu Beuysu, z dokumentarnim filmom izpod režijskega peresa Andresa Veiela. Beuys, ki za časa svojega življenja odobravanja ni prejel v rodni Nemčiji, je svojo ustvarjalno pot razvijal v ZDA, kjer je z raznolikim opusom performansov, sodelovanji s skupino Fluxus in samostojnimi razstavami, med drugim v Guggenheimu, odprl vprašanje umetniške revolucije in koncepta družbene skulpture. Svojo kariero je pretežno usmerjal tudi v poučevanje in si prizadeval za drugačne perspektive tako ustvarjanja umetnosti kot njenega razumevanja.

Prav tako ob 20.00 uri se bo v Plesnem Teatru Ljubljana odvila prav posebna plesna predstava z naslovom Koncert telesa, ki je nastala v tandemu plesalcev in koreografov Ane Romih in Bena Novaka. Zaupala sta nam, kako je projekt sploh nastal.

IZJAVA

Malo več sta nam zaupala tudi o konkretnem dogajanju na odru.

IZJAVA
 

Povprašali smo ju tudi o izboru naslova.

IZJAVA

Od 16.00 ure dalje pa si lahko ogledate rezultate umetnostnega povezovanja Filozofske fakultete, Fakultete za arhitekturo in Akademije za likovno umetnost v Ljubljani ter se na popotovanje Gesamtkunstwerka od predavanja in pogovora z naslovom Artkusije v kavarni Moderne galerije sprehodite vse do Modrega kota v Tovarni Rog na ogled skupinske razstave.

Glavno vprašanje, ki ga današnje raznovrstno ljubljansko artistično rajanje postavlja, je: kaj je celostno umetniško delo za vas in katerega si boste izbrali nocoj?

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

brez veze.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.