Lovec postane plen

Kulturna ali glasbena novica

Pozdravljeni v Kulturnih novicah. Art kino mreža Slovenije, krajše AKMS, bo danes ob 19.30 v Kinodvoru praznovala 10. obletnico obstoja. AKMS je mreža prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma iz vse Slovenije. Od svoje ustanovitve si prizadeva za medsebojno sodelovanje art kinematografov in  njihovo prispevanje k razvoju in popularizaciji filmske umetnosti v najširšem pomenu. AKMS bo leta 2020 gostila filmske dogodke in prireditve v sodelovanju z 28-imi art kinematografi v 27-ih slovenskih mestih. Današnji program v Kinodvoru bo vseboval uvodni pozdrav Metke Dariš, direktorice Kinodvora, in nagovor Zorana Jankoviča ter Marjane Štalekar, prve predsednice AKMS. Slavnostna govornica bo Nina Ukmar, sedanja predsednica društva. O podrobnostih društva smo povprašali Nino Ukmar:

Izjava.

Ukmar opiše dogodke, ki jih bo AKMS organizirala čez celotno leto 2020:

Izjava.

Za konec Ukmar predstavi še program današnjega praznovanja v Kinodvoru: 

Izjava.

 

Včeraj je mednarodni projekt Women on Women podelil nagrade WoW. Nagrade so bile letos podeljene prvič in so odgovor na sistematično brisanje žensk, njihovega dela in dosežkov iz zgodovinskega kanona. Projekt WoW sicer opozarja na spolno nasilje, seksizem, homofobijo, transfobijo in rasizem nad posamezniki, sodeluje pa z organizacijami iz Slovenije, Hrvaške, Makedonije in z Irske. Osredotoča se na promoviranje enakosti skozi feministično perspektivo in sledi zelo raznolikemu, internacionalnemu značaju ženskih dosežkov, ki so jih oblastne strukture patriarhata spregledale. 

Med letošnjimi prejemnicami nagrade WoW je tudi oddaja Sektor Ž na Radiu Študent. Spomnimo, Sektor Ž je edina radijska oddaja o feminizmu v Sloveniji. Posveča se političnim pobudam od spodaj, uradnim politikam, družbenim trendom, teoriji, pedagogiki in umetnosti s feminističnim predznakom, proti predsodkom, ki feminizem izenačujejo zgolj s separatizmom ali z moškim sovražno ideologijo, pa se bori z znanjem. Izpostavlja aktivistične, izobraževalne, raziskovalne, umetniške in druge oblike vidnega in nevidnega dela žensk, trans oseb in moških, ki podpirajo in živijo feministično politiko. Kaj nagrada pomeni za oddajo, nam je povedala ena od sedanjih ustvarjalk Anamarija Šiša:

Izjava.

Nominacij, ki obsegajo posameznice, feministične kolektive in pobude, je bilo sicer skupno 120. Petčlanska komisija v sestavi Tjaše Pureber, Tanje Rener, Linn Julijan Koletnik, Samar Zughool in Tee Hvala je izbrala pet nagrajenk; poleg oddaje Sektor Ž so nagrado WoW prejele še Sabina Zorec, Urška Breznik, skupina No-Border Craft in iniciativa ČIPke.  

Zaključujemo s prejemnikom Bodeče neže 2020. Nagrado za seksistično izjavo leta prejme igralec Bojan “The Hunter” Emeršič, ki je strokovnjaško povedal, citiramo: “Ni mi namreč všeč pretirana emancipacija zadnjih 15 let, ženske se borite za svoje pravice, ki pa jih že imate. To vpliva tudi na erotiko, kar pa ni prav, saj smo moški in ženske drugačni. Moški je od nekdaj lovec, zdaj pa izgublja svojo primarno vlogo.” Konec citata. Čestitke in srečen lov.

Kulturne novice je pripravil vajenec Matej.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.