Magnati iz tujine

Kulturna ali glasbena novica
2. 4. 2021 - 15.10

V današnjih Kulturnih novicah prinašamo vesti iz mednarodnih vod sveta umetnosti. Dva velikana svetovne kulture, fotografska agencija Magnum in Museum of Modern Art v New Yorku, krajše MoMA, sta se znašla pod navalom kritik. V Magnumu se v zadnjem letu soočajo z očitki, da njihov spletni arhiv vsebuje neprimerne fotografije, ki prikazujejo spolno nadlegovanje otrok. Prav tako se pojavljajo očitki, da fotografije niso primerno označene in so tako uporabljane izven prvotnega konteksta. Proti MoMi pa se je znotraj gibanja International Imagination of Anti-National Anti-Imperialist Feelings oblikovala delovna skupina Strike MoMA. Obe pobudi, ki kritizirata ključna svetovna akterja v svetu umetnosti, opozarjata na odgovornost, ki bi ju kot magnata svetovne kulture instituciji morali prevzeti.

V fotografski agenciji Magnum so se zaradi naraščajočih kritik o neprimernih fotografijah povezali z organizacijo Internet Watch Fundation, krajše IWF, ki išče in iz interneta odstranjuje prikaze spolne zlorabe otrok. Za članstvo v IWF so pri Magnumu namenili kar 16.000 funtov. IWF je nato spletni arhiv Magnuma pregledal in fotografije pravno overil. Pri pregledu več kot tisoč fotografij so ugotovili, da nobena ne dosega kriterijev za pravni pregon, kar je ponovno sprožilo kritike. V arhivu lahko namreč še vedno najdemo fotografije, na katerih so v osredju otroške genitalije.

Upodabljanje otrok v eksplictno spolno zaznamovanih vlogah je za mnoge kritike delovanja Magnuma sporno. Izbiro tovrstnih motivov komentira Jože Suhadolnik, fotoreporter časopisa Delo:

Izjava

Eden izmed Magnumovih fotografov, ki je bil zaradi motivov svojih fotografij, natančneje njihove uporabe in označbe, deležen kritike, je tudi Alan David Harvey. Harvey je postal prvi član Magnuma, za katerega se je agencija odločila, da ga suspendira, a je pred glasovanjem, v katerem bi sodelovali vsi člani agencije, izstopil kar sam. Iz agencije bi bil sicer izključen zaradi obtožb spolnega nadlegovanja, vendar pa se mnogi kritiki spotikajo tudi ob njegove fotografije mladoletnih tajskih plesalk v baru. Fotografije so bile naslovljene kot “Bangkoške prostitutke”, čeprav nobena od upodobljenk ni bila spolna delavka. Sicer pa gre za mladoletne upodobljenke, ki bi bile težko označene kot spolne delavke, saj so zaradi svoje starosti lahko zgolj žrtve trgovine z ljudmi. Napačno podpisovanje fotografij je sicer, kot opozori Suhadolnik, širši problem.

Izjava

Magnum je v svoji izjavi za javnost sicer poudaril, da trenutno pregleduje veliko število fotografij in presoja primernost označb nekaterih fotografij, kar bo predvidoma trajalo do letošnje jeseni. Prav tako pripravljajo etični kodeks, ki naj bi bil objavljen poleti. Agencija se je ukrepanja lotila, številnih in raznolikih kritikov pa ni pomirila.

Če je Magnum že sprožil postopke, ki agenciji mažejo dobro ime, ta naloga newyorško MoMO še čaka. Delovna skupina Strike MoMA združenja International Imagination of Anti-National Anti-Imperialist Feelings vključuje skupine Forensic Architecture, Curators and Educators for Decolonization, Artists for a Post-MoMA Future in druge. Oblikovanje delovne skupine je sprožilo odkritje povezave predsednika sveta muzeja Leona Blacka z Jeffreyjem Epsteinom, vendar njihove zahteve niso vezane izključno na njegov odstop. Gibanje organizira 10-tedensko stavko, svoje pomisleke glede institucije in zahteve za njeno popolno uničenje ter ustanovitev nove pa so predstavili v petih obsežnih točkah.

V svojih zahtevah problematizirajo zgodovino muzeja, ki izhaja iz elitizma, hierarhičnosti, neenakosti, prekarnosti, mizoginije in anti-črnskosti. Hkrati opozarjajo, da je muzej zrasel na kapitalu dinastije Rockefeller, ki je svoje bogastvo nabrala s pomočjo neetičnih praks. Trdijo, da je beseda strike glagol, kar implicira, da lahko ustanovo napadejo zgolj z aktivnim delovanjem. Da bi prišlo do sprememb, delovna skupina zahteva prehod od trenutnega pristopa obravnave manjšin in delavskega razreda k solidarnosti, nasprotuje liberalnemu upravljanju muzeja, namesto mirnih pogovorov pa želi preiti h konkretnim spremembam, ki jih spodbujajo zunanji akterji. Pobuda zajema te in še druge zahteve, ki so jih strnili na spletni strani. Prva faza protesta se bo pričela 9. aprila, v prihodnjih desetih tednih pa bodo organizirali kolektivne dejavnosti, ki bodo vodile v nadaljnji premislek o instituciji. V drugi fazi načrtujejo predstavitev škodljivih praks muzeja, določitev mehanizmov odprodaje, prerazporeditve in prenosa nepremičnin ter ustvarjanja skladov za reparticijo in obnovo prizadetih zemljišč ameriških staroselcev.

V primeru kritik MoME ne gre zgolj za pomirjujoči odstop ene osebe, temveč za konkreten miselni premislek o instituciji kot taki. Komentira filozof dr. Lev Kreft:

Izjava

Velike institucije v svetu umetnosti so oblegane s kritikami, ki pa le redko pripeljejo do korenitih sprememb. Radikalne ali manj radikalne zahteve po spremembah v svetu umetnosti pa bodo umetnostni sistem verjetno spremljale, dokler bodo veliki igralci ohranili svojo moč.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness