Malo mešano na žaru

Kulturna ali glasbena novica
6. 5. 2016 - 15.10

Nogometna gonja za naslovom prvaka Lige prvakov je ta teden s polfinalom določila oba finalista iz Madrida. Jutri se bo v Stožicah odvil derbi v nepravem pomenu besede, med Olimpijo in Mariborom. Za vse, ki niste popolnoma prepričani o svojem navijaškem duhu, pa bo Slovenska kinoteka drevi pričela z nogometno-filmskim vikendom z naslovom Kondicijski trening. Danes bojo portretirali Zinedina Zidana, jutri sledi učna ura, kako zadeti kot Beckham.

***

Od fuzbala pa k sodobnim družbenim problematikam, ki trajajo dlje kot 90 minut. V nekdanjem mestu Franca Kanglerja se bo ob 20. uri v galeriji KiBela z video instalacijo predstavila videastka Valerie Wolf Gang. Provokativno bo skombinirala sporočila javnosti, ki vplivajo na razvoj kulture ali družbe. Če želite v predelovanju družbe sodelovati tudi sami, pa vam lahko kakšno idejo dajo tudi češki anarhisti, ki bodo zvečer prav tako ob 20. uri posedali v A-Infoshopu na Metelkovi. Govora bo tudi o Operaciji Fenix, kjer so bili aktivisti prvič soočeni s poskusom policijske mišolovke, izmišljenimi zarotami in prvo obtožbo terorizma v zgodovini. Danes je kaj malo drugače, saj ABC ekipa iz Češke poroča o še rastoči represiji in seveda tudi odgovorih nanjo, ki jih bodo predstavili v današnji diskusiji. Da debata ne bo enostranska, smo za izjavo klicali tudi češko policijo:

Izjava

***

Da pa vaša aktivistična kri ne bo popolnoma počivala čez vikend, se lahko poslužite vsaj nekaterih klikov na spletni strani pravapeticija.com in najdete peticijo proti rušenju Tovarne ROG s strani Mestne občine Ljubljana. Najdete jo pod imenom Neomejen ROG uporabe, ROG z velikimi tiskanimi, oziroma Support Autonomus Tovarna Rog.

***

Slovenski risarji se medtem uspešno mudijo po tujini. Eunice je v New Yorku organiziral drugi festival evropskega kratkega animiranega filma Animated Spirits, na katerem sta bila predstavljena tudi Mitja Manček in Špela Čadež. Že 17. edicijo pa bo letos doživel Mednarodni festival stripa v Stockholmu, na katerem bo sodeloval tudi Stripburger. V kratkem bo na švedskem namreč izšel tudi švedski prevod stripa Tanje KomadineFino kolo. Tudi tam pa bo projiciran animiran film Stripburger v gibanju v izvedbi Borisa Dolenca in Andreja Štularja.
***

Nenazadnje se bo ob 18ih v Atriju ZRC odvil še pogovor z Moishejem Postonom o novem marksizmu in težavah sodobne levice. Podal bo tudi svojo teorijo antisemitizma moderne dobe. O poznopopoldanskem pogovoru je bil zgovoren Sašo Furlan, moderator Inštituta za delavske študije.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness