Maske

Kulturna ali glasbena novica
14. 9. 2020 - 15.10

Ob 100. obletnici izida prve številke časopisa za scenske umetnosti Maska je istoimenski zavod med 9. in 11. septembrom organiziral konferenco z naslovom Prekarnost ali samoupravljanje. Udeležili smo se otvoritvenega dogodka, na katerem so predstavili nove Maskine knjige, dve novi gledališki produkciji in konferenco. Rdeča nit prispevkov se je sukala okoli aktualnosti ideje samoupravljanja, ki jo je z razpadom jugoslovanskega socializma nadomestila predstavniška demokracija.

Masko je kot časopis za scenske umetnosti leta 1920 ustanovil ljubljanski oddelek igralskega združenja kraljevine SHS. V prvem letu izhajanja je nastalo 10 številk, pri katerih sta sodelovala tudi bodoči urednik beograjske avantgardne revije Zenit Ljubomir Micič in Josip Vidmar. Časopis je leta 1921 nehal izhajati, leta 1985 pa ga je režiser in dramatik Peter Božič skupaj z gledališkim režiserjem Tonetom Peršakom obnovil pod imenom Maske. Od takrat naprej časopis izhaja kontinuirano, pridobil pa je mednarodni in interdisciplinarni sloves, saj izhaja tudi v angleščini in k ustvarjanju vabi tuje umetnike ter intelektualce. Po mnenju Janeza Janše, sedanjega direktorja Maske, je njeno delovanje že od nekdaj povezano s kritično idejo neločljivosti teorije in prakse. 

Maska si je ob praznovanju jubileja pri konferenci Prekarnost ali samoupravljanje? za vodilo vzela besede Edvarda Kardelja: »Sreče človeku ne more dati niti država niti sistem niti politična stranka. Srečo si lahko človek ustvari samo sam. Toda ne sam kot posameznik, ampak samo v enakopravnih odnosih z drugimi ljudmi. V teh odnosih mora samoupravno in svobodno obvladati svoje posamezne in splošne družbene odnose ter - v ustreznih demokratičnih organizacijskih oblikah - tudi državo, sistem in politično stranko kot instrumente svojega lastnega samoupravljanja.« Kardeljeva vizija idealne družbe, ki bi se lahko uresničila v obliki jugoslovanskega socializma, je danes za samozaposlene, ki so popolnoma podrejeni pritiskom prostega trga, verjetno le še slaba šala. Alja Lobnik, ki je skupaj s Pio Brezavšček trenutna urednica Maske, je izpostavila, da je lahko ideja samoupravljanja v trenutnih okoliščinah še vedno relevantna, opiše pa tudi umetniško situacijo po razpadu Jugoslavije: 

Izjava

Uvodni panel je zaključil Janez Janša, ki je izpostavil, da dogodek z bivšim jugoslovanskim prostorom povezujejo sodelujoči:

Izjava

Kulturne novice je pripravil Matej. 

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness