Maske v kulturi

Kulturna ali glasbena novica
11. 6. 2020 - 15.10

Nacionalni svet za kulturo, krajše NSK, je v ponedeljek razpravljal o kulturi med epidemijo in po njej ter o poti do oblikovanja novega nacionalnega programa za kulturo. V NSK se zavedajo, da bo položaj kulturnega in kreativnega sektorja vsaj nekaj let izjemno občutljiv, saj po koronakrizi še dolgo ne bo deloval s polnimi kapacitetami. Svet se zato zavzema, da bi se ohranila delovna mesta in programi v tem sektorju, hkrati pa je vložil predloge za državno subvencionirane obiske kulturnih prireditev in nakupe knjig, revij, časopisov ter nosilcev zvoka. V času epidemije novega koronavirusa se je razlika med kulturo in drugimi sektorji, denimo turizmom, pojavljala celo na ravni poimenovanja, so ugotovili v NSK. 

Zasedanja se je udeležil tudi minister za kulturo Vasko Simoniti, ki se je sicer z dvema predstavnikoma sveta prvič sestal že 20. aprila. Na aprilskem neformalnem srečanju je NSK ministru predlagal pet ukrepov za področje javnih zavodov in sedem za področje nevladnih organizacij ter samozaposlenih v kulturi, piše v poročilu. V ponedeljek je Simoniti dejal, da je bilo takrat njegovo prvo obdobje ministrovanja pod vplivom težkih okoliščin, nato pa dodal, da je bila na področju kulture povzročena škoda, ki pa po njegovem mnenju "morda celo ni tako velika, kot se marsikje poudarja", so njegove besede povzeli v NSK. 

Simoniti se je sicer zavzel za nadaljnje blaženje škode na področju kulture. Člane NSK je minister namreč seznanil z nekaterimi smernicami kulturne politike. Te predlagajo reševanje prostorske infrastrukture obeh arhivov - v Ljubljani in Mariboru, gradnjo nove Nacionalne in univerzitetne knjižnice ter reševanje prostorske problematike ljubljanske Drame. Izpostavil je še, da sta v pripravi zakon o vlaganjih v kulturo, v okviru katerega se bo reševalo tudi spodbujanje pokroviteljstva in donatorstva, ter zakon o samozaposlenih v kulturi. Simoniti si bo prizadeval tudi za realizacijo zakona o zagotavljanju sredstev za določene nujne programe RS v kulturi oz. t.i. zakona o kulturnem evru, kar zelo podpira tudi NSK. Poleg tega so člani sveta poudarili, da je kulturo treba čim bolj učinkovito vključiti tudi v razvojne politike v prihodnji finančni perspektivi.

Sejo Nacionalnega sveta za kulturo nam je podrobneje predstavila njegova predsednica Uršula Cetinski: 

Izjava

Cetinski izpostavi razdrobljenost kulturnega sektorja in predstavi predloge ekonomista Marka Jakliča:

Izjava

Cetinski pove več še o predlogih ministra Vaska Simonitija: 

Izjava

Cetinski smo povprašali še o tem, kako bo poskrbljeno za samozaposlene in ostale najbolj ranljive skupine v kulturnem sektorju: 

Izjava

Za konec še o Časopisu Maska, specializirani strokovni reviji za sodobne scenske umetnosti, ki je ob svoji praznični 200. izdaji sodelovala z Redakcijo za kulturo in humanistične vede Radia Študent, krajše RKHV. V izboru so nabrali predelave šestnajstih radijskih oddaj najrazličnejših tematik in žanrov, ki so nastale v zadnjih osmih letih pod uredniki RKHV. To so bili Jernej Kaluža, Robert Bobnič, Aleš Mendiževec in Matjaž Zorec. Danes ob 18.00 bodo govorili o uredniških politikah RKHV, pomenu redakcije v širši domači in mednarodni kulturni krajini, stanju medijev in prostora za kulturo, refleksijo in teorijo na radiu in v drugih medijih, pa tudi o eroziji tiskanih strokovnih revij, njihovih odjemalcev in tako dalje. V drugi polovici srečanja bodo spregovorile avtorice in avtorji člankov. Prenos bo potekal na 89,3 MHz in na YouTube kanalu Radia Študent.

Kulturne novice je pripravil Matej.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.