Maske v Vžigalici, Koyaa v Kresiji

Kulturna ali glasbena novica
7. 11. 2017 - 15.10

Pozor vsi, ki se danes zvečer nameravate odpraviti v mesto, pa se vam ne ljubi samo posedati po lokalih, piti piva in zmrzovati na cigaretah! Radio Študent ima nekaj idej, s katerimi si lahko polepšate deževen torkov večer v mali Ljubljani.

V Galeriji Vžigalica v okviru raziskovalnega programa TRACES pripravljajo razstavo s strašljivim naslovom Odlivanje smrti. Zakaj gre? Odlivanje posmrtnih mask je ena najstarejših portretnih kiparskih tehnik, zato je snovalce razstave zanimalo, kdo so bili ljudje, ki so jim bile odlite posmrtne maske, predvsem pa, kakšne politične posledice so imele na čas, v katerem so nastale.

Za več pojasnil smo povprašali Janija Pirnata in Alenko Pirmanm, člana Društva za domače raziskave, ki je v sodelovanju s kiparjem Vikotorjem Gojkovičem pripravilo razstavo. Jani Pirnat:

 

Izjava
 

V sklopu razstave pa so avtorji raziskovali tudi, koliko posmrtnih mask hranijo naši muzeji. Prišli so do izjemno zanimivih zaključkov. Alenka Pirman:     

 

Izjava

 

Lahko pa se odpravite tudi v Galerijo Kresija in nato v Kinodvor, kjer bo Zavod ZVVIKS predstavil nove dogodivščine animiranega junaka Koyae. V Kresiji se boste lahko ob petih udeležili odprtja pregledne tematske razstave o njem, ob sedmih pa si boste lahko v Kinodvoru ogledali dokumentarni film Živijo, Koyaa! Ustvarjalec filma Kolja Saksida je včeraj za naš radio Pii Nikolič zaupal, da namerava lik Koyae razvijati še naprej, saj si želi, da bi postal prepoznaven slovenski lik, zato ga bodo nadgradili tudi z mobilno aplikacijo, ki bo pravzaprav igrica z zgodbo.   

Ulična Galerija Vegova pa bo danes otvorila razstavo tandema Pri zlatem stegnu Nataše in Kaje Skušek. Gre za deveto edicijo cikla Pazi, sveža grafika! Ustvarjalki se ukvarjata z različnimi vidiki človekovega prehranjevanja, pripravo hrane in njenim mestom v človekovem življenju. Na humoren način sta isto tematiko obravnavali že v tehniki kolaža, grafiki, risbi in performansu. Verjetno v tem trenutku le upata, da se bodo do večera vsaj malo razkadili oblaki nad sivo Ljubljano, saj svoje novo delo predstavljata v galeriji na prostem.    

Kulturne novice je spisal Klemen  

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness