Med organskim in mehanskim

Kulturna ali glasbena novica
17. 9. 2019 - 15.10

Drage poslušalke, pozdravljene v Kulturnih novicah. Danes ob dvajseti uri se bo v Galeriji Kapelica odprla razstava Projekt: Sviloprejka, delo kitajske umetnice, oblikovalke in raziskovalke Vivian Xu, ki trenutno živi in deluje v Šanghaju. Umetnica je soustanoviteljica šanghajskega laboratorija Dogma Lag, usmerjenega v transdisciplinarno raziskovanje umetnosti, oblikovanja, tehnologije in znanosti. Več o sebi in svojih prejšnjih projektih nam pove Xu.

Izjava

Projekt je plod umetničinih neposrednih izkušenj. V zadnjih sedmih letih je vsako pomlad gojila sviloprejke in opazovala njihove življenjske cikle, obnašanja v različnih okoliščinah ter posebnosti posameznih genetskih linij, s katerimi se je srečala na različnih koncih sveta. Na tovrstni podlagi je ustvarila hibridne bio-stroje s sposobnostjo samoorganizacije dvodimenzionalnih in tridimenzionalnih svilenih struktur. Več o projektu, ki je prvi v seriji del Trilogija žuželk, in zakaj sviloprejke, pojasni umetnica.

Izjava

Projekt je sestavljen iz treh delov oziroma prototipov: Stroj I se ukvarja s horizontalnim predenjem, Stroj II s prostorskim predenjem in Stroj III z levitacijo. O premisi projekta in njegovih poglavjih, Xu.

Izjava

Projekt je plod združevanja tradicije svilogojstva in aktualnih raziskav na področju biologije ter računalništva. Bogat metodološki pristop je pogoj za raziskovanje možnosti razvoja hibridnih okolij, ki bodo omogočala interakcije med organizmi in umetnimi sistemi. Ali z umetničinimi besedami:

Izjava

 

V Stekleniku se bo prav tako ob 20:00 dogodil zvočni dogodek, naslovljen Kamnolom KISETSU. Gre za delo Petre Kapš oziroma OR Poiesis - umetnice, ki deluje na področju zvoka in performansa. Projekt je nastal na podlagi desetletne zvočne študije zapuščenega istrskega kamnoloma. Več o tem, Petra Kapš.

Izjava

Poleg zvočne kompozicije in performansa je v dogodku poudarjena komponenta zvočne instalacije. Nadaljuje Kapš.

Izjava

 

Z današnjim dnem se začenja tudi 22. Festival slovenskega filma. V tekmovalnem programu bo prikazanih 57 filmov, med njimi tudi enajst slovenskih celovečercev. Eden izmed njih - celovečerni film Jaz sem Frenk Metoda Pevca, bo v portoroškem Avditoriju otvoril projekcije. Po besedah direktorice Festivala Jelke Stergel, naj bi letošnji festival v prvi vrsti predstavil premik v slovenski filmski ustvarjalnosti. Program sega od socialne drame prek političnega trilerja vse do subjektivnih poetičnih dram.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness