Medijska megla

Kulturna ali glasbena novica
2. 2. 2018 - 15.10

Glej ga, zlomka, na slovenskem Balkanu nič novega (stereotip, pravijo). Nekdanja novinarka kulturne redakcije časopisa Dela Maja Megla je bila ena tistih množično odpuščenih novinarjev, potem ko je Delo leta 2015 prevzela družba FMR. Delo je počasi odpuščalo zaposlene, vendar točnih podatkov o številu odpuščenih na zahtevo ni nikoli podalo. Poleg približno 40 zaposlenih je veliko sodelavcev namreč delalo tudi prek avtorskih pogodb.

Glavnina odpuščenih je nekdanjega delodajalca tudi tožila, nekateri so šli v poravnave. Po dveh letih sodnih postopkov so tožeči ostali le štirje. Maja Megla je v javnost nedavno razposlala pismo z ozadjem sodnih postopkov, po tem ko ji je bila vročena sodba višjega sodišča, v kateri ugotavljajo, da je v tem primeru dejansko šlo za nezakonito odpuščanje. Link

 

Izjava

 

Nadaljevanje sodnih postopkov se torej nadaljuje v prid tožečim. Vendar pa je v sodnem postopku prišlo do curljanja informacij k delodajalcu oziroma toženi stranki, in sicer tik pred vročitvijo sodbe s strani sodišča.

 

Izjava

 

Predsednik nadzornega sveta družbe FMR, ki je torej lastnica Dela, je Stojan Petrič, sicer član Foruma 21, čeravno ne vemo, kaj naj s to informacijo. Politične mučke in ozko podjetništvo novinarskega dela pač niso primerni za tole radijsko hišo, saj tajkuni vidijo nekaj, česar mi ne. Najbrž je to denar. Medtem ko Megla omenja njeno tožbo delodajalca, nam na vprašanje, kdo pravzaprav je ta delodajalec, kdo lastnik Dela in če je toženi Stojan Petrič, odgovori:

 

Izjava

 

Med drugim odpuščena novinarka opozarja, da to ni osamljen primer, da so z delovnega in socialnega sodišča informacije v prid delodajalcem odtekale tudi že v drugih primerih. V tem konkretnem primeru se je ena od tožečih strank v lastno škodo s toženim pogodila dan pred vročitvijo sodbe v prid novinarjem.

 

Pa vendar, če le želite, vam Vodnikova domačija danes ob 17. uri ponuja novinarsko delavnico, na kateri boste lahko ugotavljali, kakšne novice vas pritegnejo, o katerih temah bi se morali pogovarjati ter kako zgodbe, ki so v interesu javnosti, prijazno povedati.

 

Ah, kaj prijaznost, šparaj zdravje. Škerla.

 

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness