Medijska svoboda ter omejitev sovražnega govora v predlogu zakonodaje

Kulturna ali glasbena novica
21. 1. 2019 - 15.10

 

Pozdravljeni v ponedeljkovih Kulturnih novicah. Začenjamo jih z vestjo, da je v 75. letu umrl nekdanji hollywoodski producent Andrew Vajna, rojen na Madžarskem. Znan je predvsem po akcijskih filmih. Med približno 50 projekti, pod katere se je podpisal, velja izpostaviti franšizi Terminator in Rambo ter film Popolni spomin. Leta 2000 se je vrnil v domovino, 10 let kasneje pa je po prihodu Viktorja Orbana, ki je takrat postal predsednik vlade, prevzel vodilni položaj pri nacionalnem filmskem skladu.

Kot lastnik skupine TV2 je deloval v skladu z Orbanovimi težnjami po centralizaciji tamkajšnjih medijev. Bloomberg poroča, da so madžarski mediji postali propagandni stroj, ki je lansko leto botroval tretji zaporedni Orbanovi izvolitvi. Po podatkih društva Novinarji brez meja je Madžarska leta 2018 pristala na 73. mestu na lestvici svetovne svobode tiska, medtem ko je bila pred 8 leti na 23.

Slovenija se trenutno nahaja na nekoliko bolj optimističnem 32. mestu: bo novela Zakona o medijih, ki naj bi bila pripravljena maja, k svobodi tiska pripomogla? Predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek o tem dvomi.

Novela naj bi se dotikala le najbolj pomanjkljivih členov, kar po njenih besedah ne zadošča. Omejevanje sovražnega govora je korak v pravo smer, a v zakonu ni poglavja, ki ne bi potrebovalo prenove. Ker vemo, da je pojem sovražnega govora v medijih premalo definiran, smo za mnenje povprašali Tušek.

Izjava

Društvo novinarjev Slovenije opozarja, da se slovenski medijski trg že leta oblikuje po svoje in mimo javnega interesa – razloge za to navede Tušek:

Izjava

Osnutek novele za zdaj še ni objavljen v medijih. Termin za usklajevanje predlogov so na ministrstvu prestavili s 16. na 25. januar. Tušek smo za konec povprašali o pričakovanih spremembah in o morebitnih predlogih Društva novinarjev Slovenije.

Izjava

 

 

 

 

Kulturne novice je pripravil vajenec Aljaž pod priprtim očesom Škerle.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.