Medved v Pekarni

Kulturna ali glasbena novica
12. 5. 2021 - 15.10

Na dan današnji se odpravljamo v Maribor, kjer se je 9. maja ponovno začela bitka za prostor še enega središča alternativne kulture - tokrat Kulturnega centra Pekarna, ki se nahaja v središču mesta, po občinskih načrtih pa naj bi ga preselili v prostore nekdanje Mariborske tekstilne tovarne na mestnem obrobju. Po občinskem mnenju samoorganizirani javni in kulturni prostor kajpada ne spada v celostno podobo vizije urejenega prostora in kliče po revitalizaciji, saj se - kot smo navajeni - vsako degradirano območje pač mora revitalizirati.

Tokrat se je začelo, ko je Mestna občina Maribor z zelo vizionarsko izjavo podžupana Sama Petra Medveda, ki je po srečanju s svetom Mestne četrti Magdalena - v njej se nahaja tudi kulturni center - izjavil, da nameravajo Pekarno preseliti na območje Melja, obenem pa je javnosti razodel načrte za prenovo območja zdajšnjega kulturnega centra. Kulturni center Pekarna, ki na svoji sedanji lokaciji deluje že od začetka devetdesetih let, je v svojo sedanjo lokacijo sicer zelo vpet, kajti prav bližina centra mesta omogoča bogato organizacijo kulturnih dogodkov in ostalih projektov, ki so integralni del alternativne, neinstitucionalne kulture, – ta drugje v mestu nima prostora. Srž Pekarne zaobjame Darjan Lorenčič, organizator in aktivni ustvarjalec v Pekarni.

Izjava

Razim Derlić, predsednik mladinskega društva IndiJanez, ki v prostorih Pekarne deluje že od leta ‘94, komentira odziv pekarnarjev na Medvedove besede. 

Izjava

Območje Kulturnega centra je sicer po besedah, ki jih je vašemu radiu namenil podžupan Medved, »dobilo nov zagon in urejenost«, in glede na to, da so na novo uredili Magdalenski park, nov podvoz pod železnico in okolico, se - po Medvedovih besedah - prebivalci mestne četrti obračajo na vodstvo z željami po ureditvi območja Kulturnega centra. Podžupan Medved tudi pojasni, da je na tem območju v načrtu »zdravstveni dom« in lično urejena »promenada mladih«. Derlić sicer poudari, da oster odziv na občinske načrte ne pomeni, da zavračajo prostore bivšega MTT-ja.

Izjava

Načrte o premiku v Melje komentira tudi Lorenčič.

Izjava

Predstavnika občine, podžupan Gregor Reichenberg in podžupanja Alenka Iskra, sta idejo o selitvi KC Pekarna prvič omenila že sredi aprila, na sestanku s programskim svetom Kulturnega centra Pekarna. Pogovor se je sicer vrtel predvsem okoli vzdrževalnih del in širitve modela upravljanja, Kulturnemu centru pa je bilo zagotovljeno, da se odločitve ne bodo spremljale brez dialoga ter da je občina pripravljena na sodelovanje in zadovoljitev potreb kulturnega centra. Derlić pove, kako je Pekarna integrirana v sam center mesta.

Izjava

Izjava Medveda je torej razburila uporabnike in ustvarjalce, saj je pokazala, da občina vendarle kuje načrte za njihovim hrbtom in ima že natančno oblikovano vizionarsko revitalizacijsko strategijo. Medved se na očitke glede enostranskega odločanja odziva, češ da je reakcija na njegovo izjavo pretirana in jo razume kot nerazumevanje povedanega.

Pekarna je tovrstnih napadov sicer že vajena. O problematikah tega območja, h katerim se vedno znova vračajo vsakokratni občinski krmarji, se govori že nekaj desetletij - od samega začetka kulturne dejavnosti na omenjenem območju.

Izjava

Vendar pa se konkretne in primerne rešitve glede starih in propadajočih objektov, v katerih deluje Pekarna, za zdaj še izmikajo poskusom izselitve. Pekarna pa tako ostaja v krempljih negotovosti in muhastih odločevalcev. 

 

V Pekarni se je mudila vajenka Maja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.