Meje po višini in širini

Kulturna ali glasbena novica
5. 12. 2013 - 14.10

Razvoj akterjev razvoja: Migranti kot (ključni) akterji razvojnega sodelovanja – nov premik naprej je naslov dvodnevne konference o večno aktualnem vprašanju migracij, ki se danes in jutri odvija v Mestnem muzeju Ljubljana. Na konferenci bodo številni govorci in govorke s področja proučevanja politik migracij problematizirali predvsem obstoječ koncept razvoja kot razvojne pomoči, ki politiko razvoja še vedno misli brez politike migracij. Govori Lana Zdravković, raziskovalka Mirovnega inštituta, ki dogodek tudi soorganizira.

* Izjava se nahaja v posnetku

Fokus konference, na kateri bodo sodelovali tako gostje iz Evrope kot gostje iz Afrike in Filipinov, bo sicer Afrika, vendar pa bo problem migracij naslovljen kot bistveno globalni problem. Predstavljen bo tudi Srednjeevropski manifest o migracijah in razvoju, ki vsebuje konkretna priporočila o skupnih evropskih razvojnih in migracijskih politikah.

* Izjava se nahaja v posnetku

 

Na odru Slovenskega mladinskega gledališča se drevi ob 19.00 premierno uprizarja nova slovenska drama pisatelja Andreja Skubica z naslovom Pavla nad prepadom. Drama govori o življenju pionirske slovenske alpinistke Pavle Jesih, ki je bila sicer že pred drugo svetovno vojno lastnica največje mreže kinematografov po Jugoslaviji, po vojni pa je kot podjetnica postala predmet oblastnih napadov in šikiniranj, nazadnje je bila obtožena kot izdajalka domovine. Kar je bistveno vplivalo na njeno osebno življenje, saj se ni želela pokoriti zahtevam in šikiniranjem povojnih oblasti. Dramo je na oder postavil režiser Matjaž Pograjc, ki je igralce že nekaj mesecev pred predstavo poslal nikamor drugam kot na steno, kjer so se kot del predstave poizkusili v plezalnih veščinah. Sama režija pa naj bi skozi tematizacijo Jesihiniga življenja pravzaprav naslovila neko drugo steno, ob katero in po kateri pleza življenje nas vseh – politiko.

 

In ko smo že pri politiki … Državnozborski odbor za kulturo je včeraj soglasno podprl novelo Zakona o varstvu kulturne dediščine in novelo Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, danes pa je odbor za gospodarstvo podprl še novelo Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah. O samih spremembah, ki jih te novele prinašajo, bomo na Radiu Študent poročali v naslednjih dnevih.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness