Meje: v keramiki, na Kolpi, na nepremičninskem trgu

Kulturna ali glasbena novica
9. 7. 2019 - 15.29

V Mali galeriji Banke Slovenije se bo nocoj ob 19.00 odprla razstava Meje v keramiki. To bo tretja razstava po letošnjem ponovnem odprtju Male galerije, pri kateri Banka Slovenije ne sodeluje več z Moderno galerijo, pač pa z Univerzo v Ljubljani. Po dveh razstavah študentk in študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, se bodo to pot z osmimi deli predstavile štiri študentke keramike s Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani pod mentorstvom profesorja Mirka Bratuša: Tamara Bregar, Ana Kavčnik, Satya Pene in Mariša Ribič. Kurator Vladimir Vidmar nam je pojasnil dilemo pri razstavljanju keramike, ki jo najdemo na vmesnem področju med uporabnimi in tako imenovanimi “lepimi” oziroma “finimi” umetnostmi.

Izjava.

Ker bo v Mali galeriji letos na ogled sedem razstav različnih akademij in fakultet, recimo tudi AGRFT in Fakultete za arhitekturo, nam je Vladimir Vidmar razložil, kakšne kuratorske izzive to prinaša.

Izjava.

Kot vidimo v napovedi razstave, se bodo dela umeščala v prostor keramike, pa tudi kiparstva in instalacije. Zdi se, da v pristopih študentk in študentov različnih akademij in fakultet ne bo razlik v razstavnih žanrih, saj te po besedah kuratorja nastajajo spontano iz kreativnih potreb ter procesov. 

Izjava.

***

Z bolj obvezujočimi politično-geografskimi mejami se bo ukvarjala Omejena razstava, ki se bo v okviru metliškega festivala Teden kulture na placu odprla nocoj ob 20.30 in bo na ogled v času trajanja festivala do sobote, 13. julija.  Kuratorka Nastja Mezek nam je razložila koncept razstave in predstavila prvo od treh del, videodokumentacijo intervencije v javnem prostoru Lare Reichmann.

Izjava.

Drugo razstavljeno delo umetnika pod psevdonimom name: bo dvodelno, predstavljen bo namreč tako video, kot tudi instalacija na lokaciji, kjer je bil video posnet. Tretje delo, ki ostali dve povezuje, pa je serija slik Nine Čelhar

Izjava.

Kuratorka Nastja Mezek nam je razkrila še lastne motive in razloge, ki so jo vodili k nastanku razstave. 

Izjava.

***

S še malo drugačnimi mejami pa se ukvarjamo v prestolnici zaradi vedno večje nedostopnosti ponudb na nepremičninskem trgu. To problematiko bo obravnaval jutrišnji Literarni večer nepremičninskih oglasov v zgornjem kontejnerju pred Novo pošto ob 21.30. Večer, ki sta ga zasnovala in bosta izvedla Ana Marija Garafol in Mišo Mićić, se umešča v trajnostni performans Ljubo doma, kdor ga ima Katje Gorečan in Nike Švab. Obe avtorici namreč od sredine maja prebivata v prej omenjenem kontejnerju v akciji, ki je tako umetniška in politična kot tudi izraz ljubljanske nepremičninske situacije. 

Večer, ki želi ponuditi kritičen pogled na obstoječe stanovanjske razmere v Ljubljani in nemoč navadnega posameznika, da se z njimi bori, se bo odvil tako rekoč streljaj proč od Akademskega kolegija, ki ga pestijo podobne težave. Več o genezi dogodka nam je povedal eden od avtorjev, Mišo Mićić.

Izjava.

 

*** *** ***

Foto - Promo za Literarni večer nepremičninskih oglasov -> Idejna zasnova stolpnic na vogalu Linhartove in Dunajske ceste / Foto: arhiv Mestne občine Ljubljana

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness