Mladi umetniki v nekdanji ribarnici

Kulturna ali glasbena novica
21. 4. 2022 - 15.10

V galeriji DobraVaga so prejšnji teden v sklopu projekta Umetnik na mesec odprli razstavo Ironic Abyss. Razstavljajoči umetnik Dorijan Šiško je pri DobriVagi že utečen razstavljalec, ki je sodeloval pri dveh lanskoletnih skupinskih razstavah, v prodajnem delu DobreVage pa je na voljo enajst njegovih del. Vendar Šiško ni edini, čigar dela si pogosto ogledujemo v prostorih nekdanje ribarnice. Danes v Kulturnih novicah ugotavljamo, zakaj v DobriVagi srečujemo vedno iste umetnike in kako so so se ti sploh znašli tam. 

DobraVaga je prodajna galerija in projektni prostor, ki se osredotoča predvsem na mlado produkcijo. Trije ključni projekti, ki potekajo pod okriljem  DobreVage, so Umetnik na mesec, Zine Vitrine in Odprti atelje, prav tako pa enkrat mesečno v okviru projekta Sveže ribe predstavijo novo produkcijo, ki se ujema s temo, izbrano tisti mesec. V marčevski ediciji, na kateri je prav tako sodeloval že omenjeni umetnik Dorijan Šiško, so na primer predstavljali medij digitalne grafike. Ker je DobraVaga programsko usmerjena v svežo produkcijo, bi pričakovali, da se imena umetnikov ne bodo kaj dosti ponavljala, vendar se to kljub temu pogosto dogaja. Članica kolektiva DobreVage Ajda Kocutar pojasnjuje:

izjava

Želja kolektiva DobreVage je ustvarjanje in ohranjanje stikov z umetniki, ki jim nudijo mentorsko, institucionalno in tehnično pomoč. Ukvarjajo se z razvijanjem idej in konceptov prek različnih projektov in s ponujanjem dolgoročnega mentorstva umetnikom, ki na trg šele vstopajo. Kako usklajujejo željo po ohranjanju stikov z umetniki in predstavljanje mladih, še neuveljavljenih umetnikov? Odgovarja Kocutar.

izjava

Lara Mejač, ena od članic ekipe v DobriVagi, pojasnjuje, da je njihov javno objavljen elektronski naslov vedno odprt. Mlad, še neuveljavljen umetnik ali umetnica, ki si želi sodelovanja z njimi, jim lahko kadarkoli pošlje svoj portfolio, predstavi svoje ideje in pojasni svoje koncepte. Morda se mu nasmehne sreča in bo njegovo delo našlo ekipo v pravem trenutku. Druge načine, kako se pridružiti naboru več kot stotih umetnikov, ki trenutno sodelujejo z DobroVago, opiše Mejač.

izjava

O tem, kateri umetniki bodo lahko predstavili svoja dela na stenah DobreVage, odloča celoten kolektiv. Pri izboru ekipa upošteva svoje programske smernice in poglavitno poslanstvo: pomoč mladim umetnikom pri vstopu na sceno. Preostale kriterije, ki jih uporabljajo pri izbiri umetnikov, navede Kocutar.

izjava

V DobriVagi večino prodajnega materiala predstavljajo zini in grafike. Ali to pomeni, da ima DobraVaga tudi estetsko ali žanrsko usmeritev? Lara Mejač pravi, da ne.

izjava

Ajda Kocutar se strinja, a priznava določeno enotnost programskih sklopov galerije.

izjava

Galerijska scena v Ljubljani pa se mladim umetnicam in umetnikom še vedno zdi pravi eldorado. Številni med njimi razstavljajo svoja dela le na semestrskih razstavah. Samostojna razstava je za večino nedosegljiva. Mladi umetniki in umetnice, ki se jim je uspelo dovolj učinkovito mrežiti in se prikupiti institucijam, dobijo veliko več priložnosti kot tisti, ki tega niso storili dovolj hitro. Vizualni umetnik Dorijan Šiško meni, da je prvi razlog za to omejenost majhnega mesta.

izjava

 

Kulturne novice je pripravila vajenka Neža V.

 

Naslovna fotografija: Lana Špiler / Kino Šiška.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness