Motovunske novice

Kulturna ali glasbena novica
22. 7. 2019 - 15.10

Ko smo lani pisali reportažo s filmskega festivala v Motovunu, smo istrski grič v zaključku nekoliko sentimentalno označili za enega najlepših in najprijetneših krajev, kjer bomo kadarkoli gledali filme. Patetiki navkljub bi izjavi tudi leto kasneje najbrž težko oporekali, nekaj o prijetni kulisi in atmosferi festivala pa morda pove že dejstvo, da je med filmofili s tega območja precej takšnih, ki jih slikovita pokrajina s svojimi gibljivimi slikami k sebi zvabi praktično vsako leto.

Letošnja izvedba festivala se začne jutri in se zaključi v soboto, v tem času pa bo zbranim spet predstavila aktualen izbor filmov, gostov in glasbe. Kot je to že običajno, bo tudi letos program popestrilo nekaj slovenskih imen, tako na velikih platnih kot na koncertnih odrih in nenazadnje tudi na žirantskih stolčkih. Letos je v kritiški žiriji Fipresci, ki bo podelila eno izmed festivalskih nagrad, slovenska kritičarka Jasmina Šepetavc, o načinih, da slovenski kritiki postanejo odločevalci tudi na tujih festivalih, pa smo se pogovarjali z Ano Šturm, kritičarko in podcasterko, ki je bila članica motovunske žirije lani.

Izjava

V zadnjih letih je ob spremljanju motovunskega programa vsakemu lahko hitro postalo jasno, da ne gre več le za butični festival, ki bi nagovarjal zelo ozek krog poznavalcev, temveč za zelo relevantnega akterja na regionalni filmskofestivalski sceni. To je nenazadnje do izraza prišlo lani, ko je vlogo častnega gosta festivala nosil prejemnik canske zlate palme Ruben Östlund, kako Motovun na filmski zemljevid pozicionira sama in kaj pri njem najbolj ceni, pa spet kritičarka Ana Šturm.

Izjava

Ob koncu pa smo Ano Šturm seveda poprosili, da izpostavi nekaj tistih delčkov letošnjega filmskega programa, ki so po njenem mnenju ključni in izstopajoči.

Izjava

O tem, kaj se je uresničilo in kaj je torej letošnji festival res ponudil dobrega ter izjemnega, bo ereševska ekspedicija poročala naslednji teden, ob tej priložnosti pa lahko morda filmofile le še opozorimo, da se to soboto začenja tudi filmski festival v Kranjski Gori, ki bo delček vročice filmskega poletja spet prinesel tudi na slovenska tla.

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.