Na ulicah res dogaja

Kulturna ali glasbena novica
2. 7. 2019 - 15.10

Pozdravljeni. Danes se v Ljubljani začenja prvi Street art festival, ki bo z današnjim simpozijem v organizaciji projekta Alternative Ljubljana, ki deluje v okviru Inštituta za urbana vprašanja, teoretsko-zgodovinsko opredeljeval oziroma politično preizpraševal ulično umetnost s fokusom na grafitih. Nekaj o sami ideji in razlogih za organizacijo nam pove Sandi Abram, ustanovitelj Alternative Ljubljana:

Izjava

Festival se bo otvoril danes ob 17. uri s simpozijem Politika in politično street arta v klubu Gromka na Metelkovi. Potekal bo v hrvaškem in slovenskem jeziku, kar glede na pluralnost dogodkov samo še dodatno odraža prizadevanje po čim širši zastopanosti obravnavanega. Program festivala nam predstavi Sandi Abram:

Izjava

Simpozij bosta s svojimi prispevki zaključila Nina Perger z obravnavo problematike sovražnega govora v širšem slovenskem diskurzivnem polju in Mitja Velikonja, ki bo govoril o metodah obravnave street arta. Dogajanje se bo nadaljevalo z razstavami, delavnicami, sprehodi in skupinskimi stenskimi poslikavami. Jutri dopoldne se bo tako v letnem vrtu Gale hale zgodila street art delavnica, zvečer pa pogovor z ameriškim umetnikom Bradom Downeyjem kot režiserjem dokumentarca Public Discourse.

Izjava

Festival Street art se bo zaključil v soboto.

Na Filozofski fakulteti se v teh dneh odvija 55. Seminar slovenskega jezika, literature in kulture, ki ga organizira Center za slovenščino. Glede na historično priložnost je letošnja tema sicer vsako leto odvijajočega se seminarja leto 1919 v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi. Poleg ustaljene izvedbe strokovnega programa, to je lektorskih, konverzacijskih in fonetičnih vaj, bo letošnja izvedba torej tudi v luči 100. obletnice Univerze v Ljubljani. Več o letošnjem seminarju nam je povedal dr. Damjan Huber, vodja sodelavcev centra ter programov seminarja:

Izjava

Začeli smo z ulico, končujemo z ulico. Na današnji dan se namreč v Novem mestu in Kamniku začenja Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica. Govorili smo z Gorom Osojnikom, vodjo festivala:

Izjava

Osojnik izpostavi še nekatere vrhunce letošnjega festivala:

Izjava

 

Kulturne novice je pripravil Tim.
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.