Na ulicah vnovič res dogaja

Kulturna ali glasbena novica
2. 7. 2021 - 15.10

Če so vas med tednom pota zanesla vzdolž Celovške ceste, ste na Trgu prekomorskih brigad lahko opazile, da cestno fasado upravne enote krasi nova poslikava. Portret deklice na zelenem ozadju je po dvanajstih letih zamenjal medved španskega uličnega umetnika Escifa in poveden pripis: “Ograja mora past!” Akt slikanja je obeležil začetek že tretje edicije enotedenskega festivala ulične umetnosti in grafitarstva Ljubljana Street Art festival. Kot so zapisali organizatorji z Inštituta za urbana vprašanja, gre za prvi in edini festival sodobne ulične umetnosti v Sloveniji, ki je zasnovan iz ljubezni do ulične umetnosti, grafitov in intervencij v javnem prostoru. Preden nadaljujemo, prisluhnimo Marthi Cooper, slavni fotoreporterki in častni gostji letošnjega festivala, ki je na torkovi strokovni konferenci FORM(AT) razjasnila terminološko zagato.

Street art festival, Mednarodni festival Ana Desetnica, 55. Seminar SJLK
 / 2. 7. 2019

izjava

V sklopu festivala, ki se je začel v ponedeljek, 28. junija, in bo trajal vse do nedelje, 4. julija, na različnih lokacijah z močnim ulično umetniškim utripom alla Šiška in Metelkova, potekajo dogodki, ki razgrinjajo raznolikost tega umetniškega gibanja, ki ga nekateri imenujejo za najvplivnejšega v nedavni umetnostni zgodovini. Slavnostna otvoritev festivala se je odvila v ponedeljek v Gali Hali, kjer smo obiskovalke v dnevni svetlobi lahko spremljale nastanek štirih črno-belih poslikav lokalnih grafitarjev in vajbale na soft hiphop ritme disk jockeyjev Borke, Sushija in Woo-D-ja. Ko se je poletni dan prevesil v poletno noč, so poslikane površine zapolnile animacije in druge barvne projekcije. Otvoritvena fuzija je tistim, ki smo v urbani umetnosti manj domače, hitro razkrila prostranstva in potenciale žanra. Takoj za vogalom pred razstavnim prostorom Nočna izložba Pešak smo ujele uličnega umetnika Siniša Simšiča – Simketa, avtorja razstave Od tu do slave, ki nam je povedal nekaj več o stanju in najnovejših smernicah lokalne grafitarske scene.

izjava

Prav možnost digitalizacije ulične umetnosti in grafitov je po mnenju sociologa in umetnostnega zgodovinarja Petra Bengtsna pripeljala do razmaha dokumentiranja takšnih praks, ki jih sicer zaznamuje efemernost. Prakse, metode in omejitve dokumentiranja ulične umetnosti in grafitov so tako kot vprašanja njihovega ohranjanja v vsakdanu in realnosti lockdowna predstavljale vsebino osrednjega dogodka letošnje edicije festivala, mednarodne konference FORM(AT). Predavanja in paneli so potekali od torka do četrtka ter so v eni virtualni sestankovalnici združili mednarodno prepoznavne ulične umetnike, reporterje in akademičarke, med katerimi je bil tudi profesor Bengtsen.

izjava

O širši vlogi pričujočega festivala nam je več povedal pobudnik projekta Alternative Ljubljana, Sandi Abram.

izjava

V prihajajočih dneh dogajanja na ulicah še ne bo konec – v okviru festivala lahko pričakujemo še raznovrstne delavnice mozaika in grafitiranja ter voden sprehod čez poslikave Metelkove, še vedno pa je možen tudi ogled razstav v DobriVagi in pred Pešakom.

 

Program festivala si lahko ogledate na naslednji povezavi.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness