Naj bo proslava vsaj lepa

Kulturna ali glasbena novica

Če vas od včerajšnjega maratonskega kaosa bolijo noge ali glava, vas lahko današnje kulturno dogajanje ali pozdravi ali tudi ne. Odvisno, koliko narodove samobitnosti premorete.  

Nocoj ob 20. uri se bo v Cankarjevem domu odvijala državna proslava ob 500. obletnici reformacije. Osnova umetniškemu delu prireditve bo 95 tez slovenske kulture. Režiser Tomaž Letnar namreč ugotavlja, da je v sodobnem globaliziranem in bežečem svetu le kultura temelj, na katerem lahko utemeljimo narodovo identiteto in njegovo samobitnost.

In medtem ko se slovenska kulturniška in politična smetana igra novodobne slovenske odrešenike, se tolče po prsih, si piha na dušo ter oh in sploh dokazuje, kdo je bolj slovenski, bo na Ptuju premierno prikazana predstava avtorja Mohameda El Khatiba z naslovom Naj bo konec lep. Režiral jo je Ivica Buljan, v vlogi El Khatiba pa nastopa Robert Waltl. Predstava je nastala v sodelovanju med Mestnim gledališčem Ptuj, Mini teatrom Ljubljana in Novim kazalištem Zagreb. Mohamed El Khatib je francoski pisatelj, režiser in performer maroških korenin, njegova predstava pa je v Franciji, kjer je nastala, požela precej hvale. Več o predstavi nam je povedal direktor Mestnega gledališča Ptuj, Peter Srpčič:

Izjava se nahaja v posnetku

Gospoda Srpčiča smo vprašali tudi, zakaj so se odločili za uprizoritev predstave:

Izjava se nahaja v posnetku

Iz sveta kulture pa novica o pismu 150 kulturnih delavk in delavcev. Gre za protestno pismo z že več kot 2000 podpisi, ki obsoja Knighta Landesmana. Dolgoletnega založnika revije Artforum in umetniškega vplivneža je devet žensk na sodišču v New Yorku obtožilo spolnega nadlegovanja. Poleg očitnih zlorab želijo s pismom opozoriti na problematiko vzpostavljenih in podedovanih pozicij moči, ki za ceno etičnega in moralnega ravnanja omogočajo spolno in čustveno zlorabo posameznic in posameznikov.

Kulturne novičke je pripravil Denis.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

konca sploh ni kreten.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.