Nasilni Hegel

Kulturna ali glasbena novica
13. 4. 2017 - 15.10

Pomlad je iz univerzitetne zime prebudila vse sorte perverznih cvetk. Tisti, ki jih univerzitetna vednost ne zadovoljuje, se bodo lahko nocoj odpravili v alternativne prostore vednosti-oblasti. Govorimo o kraljevskem dvorcu - Tovarni Rog, kjer bo v toplo razsvetljeni dvorani Živka Skvotca nasilje srečalo Hegla. Nasilnega Hegla?

Se pravi, v okviru Inštituta za delavske študije, ki je letošnji letnik posvetil teoretizaciji nasilja, bo ob sedmi uri zvečer predaval Martin Hergouth [Hergut]. Naslov predavanja je “Heglov monarh in komičnost nasilja”. Hergouth opaža, da politično sedanjost zaznamuje nov val skrbi (in nekaj fascinacije) nad tem, da je v urejanju kolektivnega življenja in političnega odločanja na delu nekaj, kar je splošnemu modernemu idealu racionalno utemeljene oblasti karseda tuje.

O teh mračnih iracionalnih silah, ki so dialektično povezane z oblastjo, smo povprašali Martina Hergoutha samega.

Namreč, zdi se, da se do neke mere ponavlja situacija iz razsvetljenstva. Na eni strani imamo razsvetljensko dediščino, na drugi pa neke iracionalne, podzemne sile, v imenu katerih so antifilozofi proti razsvetljenstvu branili cerkvene dogme. Četudi ima danes antifilozofija nek drugačen pomen, pa se zdi, da v današnjem družbenem življenju na plano prihaja neka dialektika med racionalnostjo in iracionalnimi silami. Govori Martin Hergouth:

Izjava.

Kako pa je s sodobnimi primeri oblasti? V napovedniku predavanja je zapisano, da sta prezir in posmeh morda ključna za gospodarje, kot sta Trump in Putin. Pa vendar, ali ni tako, da ta dva oblastnika ne razumeta, da predstavnik oblasti ne govori iz neke zasebne pozicije? Zato sta globoko užaljena, kadar se ljudje norčujejo iz njiju.

Izjava.

Pri Trumpu, na primer, se zdi, da se dogaja neka rekonfiguracija med javnim in zasebnim. V Belo hišo zelo rad nastavlja svoje družinske člane, prijatelje etc.

Izjava.

Arbitrarne Kulturne novice je pripravil Jan.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness