Natečaj za izvirno dramsko besedilo

Kulturna ali glasbena novica
28. 12. 2022 - 15.10

Lep pozdrav v Kulturnih novicah. Konec septembra je [Es En gE drAma] SNG Drama razpisala Natečaj za izvirno dramsko besedilo. Na razpis se avtorji lahko prijavijo do konca aprila prihodnjega leta z izvirnim besedilom, ki še ni bilo objavljeno in ni monodrama.

Tovrstni natečaj za izvirna dramska besedila so v SNG Drami letos razpisali prvič. Zakaj so se zanj odločili, pojasni ravnateljica SNG Drame Vesna Jurca Tadel.

Izjava

Kriteriji za natečaj so karseda široki, tako da se lahko prijavi kdorkoli in piše o katerikoli temi. Žirija, ki jo sestavljajo člani dramaturško-lektorskega oddelka, vključno z ravnateljico SNG Drame, bo nato septembra nagradila tri najboljša besedila – prva nagrada je v vrednosti sedem tisoč evrov, druga pet tisoč in tretja tri tisoč, glavni kriterij pa je kakovost besedila. 

Izjava

Da bo kakovost resnično edini kriterij, bodo morale biti vse prijave anonimne. S tem naj bi zagotovili konkurenčnost tudi mlajšim in morda manj izkušenim avtorjem. Kot se je letos pokazalo ob nominacijah za Grumovo nagrado, se pisanje mlajših zlahka postavlja ob bok pisanju starejših. Ena izmed nominirank je bila tudi dramatičarka Urša Majcen.

Izjava

Po mnenju dramaturga Jake Smerkolja Simonetija so tovrstni natečaji učinkovit način spodbujanja dramatikov in dramatičark ter mladim avtorjem ponujajo možnosti, ki jih drugače nimajo.

Izjava

Glavni cilj natečaja je odkup drame za uprizoritev na velikem odru, a se temu pri SNG Drami niso zavezali. Finančna nagrada pa ni vse, kar lahko hiša, kot je SNG Drama, mladim avtorjem ponudi, opozori Ela Božič, ki je letos dobila nagrado Slavka Gruma za mlade dramatike.

Izjava

Tega se zavedajo tudi v Drami, saj obljubljajo tudi pomoč pri izboljšavi in razvoju besedil. V razpisu je namreč navedeno, da »v primeru, da žirija vidi v katerem od nenagrajenih besedil možnost za razvoj in izboljšavo, lahko ponudi avtorju pomoč dramaturško-lektorskega oddelka«.

Podrobna navodila za prijavo na natečaj ljubljanske Drame najdete na njihovi spletni strani.

Trenutno poteka tudi natečaj za izbor treh izvirnih dramskih besedil, ki ga v okviru projekta Shadow Pandemic: Hidden Voices organizira Festival Borštnikovo srečanje. Pri projektu, ki ga financira Evropska komisija, sodelujejo Slovensko narodno gledališče Maribor, Zagrebško gledališče mladih in Beograjsko gledališče mladih. Na natečaj se lahko prijavijo samo avtorice iz Srbije, Hrvaške in Slovenije, ki pišejo v maternem jeziku, besedila pa naj govorijo o porastu nasilja nad ženskami med epidemijo covida-19. Izbrana besedila bodo nato prevedli v angleščino in objavili na spletni strani projekta. Denarna nagrada za vsako izmed treh izbranih besedil je v vrednosti štiri tisoč štiristo evrov, z avtoricami izbranih besedil pa bodo sklenili tudi pogodbo o uprizoritvi. Rok za pošiljanje prijav je 18. januar 2023. Podrobne informacije o natečaju so objavljene na spletni strani Festivala Borštnikovo srečanje.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.