Nečednosti kulturnega ministra

Kulturna ali glasbena novica
11. 12. 2020 - 15.10

Minuli torek se je parlamentarni odbor za kulturo nujno sestal že devetindvajsetič. Tokrat so razglabljali o nepravilnostih in zamudah Ministrstva za kulturo pri vodenju postopkov vpisa v razvid samozaposlenih v kulturi in vlog za pridobitev pravice do plačila prispevkov za socialno varnost. 

Problematična točka, okoli katere se je seja v veliki meri vrtela, je bila vloga ministra Simonitija pri izdaji odločb. Ta je namreč poskrbel za zamude pri pridobitvi pravice do plačila prispevkov za socialno varnost, potem ko je strokovna komisija vloge že odobrila. A ker ministra mnenje komisije ne zavezuje, je v njegovi moči, da določene vloge vrne v ponovno preverjanje - in to je minister Simoniti v določenih primerih tudi storil. Posledično mnogi vlagatelji še danes niso prejeli odločb. V nekaterih primerih, ko so kulturniki oddali obe vlogi, pa ti nista bili obravnavani istočasno, kar je v nasprotju z zakonodajo. Stališče predstavi Tadej Meserko iz združenja Asociacija:

Izjava

Meserko poleg kršitve sedeminosemdesetega člena Zakona o uresničevanju javnega interesa v kulturi očita ministrstvu tudi kršitev 222. člena Zakona o splošnem pravnem postopku.

Izjava

Minister se za očitke o kršenju upravnih postopkov in predpisov ni pretirano menil. V obrambo svojega poslanstva je tako zatrdil, da težava ni minister, temveč nasilni kulturniki, ob tem pa je postregel s citatom Giorgia Agambena

Izjava

Simoniti je svojo filozofsko izpeljavo nadaljeval s poudarkom na kulturniških privilegijih. Za utemeljitev svojega stališča je Simoniti posegel po klasični teoriji zarote kulturnega marksizma: za položaj v kulturi je kriva marksistična politična ekonomija, katere kolektivistična ideologija je v dvajsetem stoletju prežela vse pore kulturniške sfere. A po mnenju Simonitija je to velika zgodovinska napaka, plačilo socialnih prispevkov pa naj bo rezervirano le za peščico.

Izjava

Tadej Meserko takšnemu stališču nasprotuje. Poudarja, da ne gre za privilegije, temveč za osnovne pravice, ki jih omogoča liberalna država. 

Izjava

Ob Simonitijeva izvajanja se je obregnil tudi režiser Blaž Završnik, ki je ob kritiki vlade poudaril še vse težave, s katerimi se trenutno sooča filmski sektor. 

Izjava

Na tej točki je opozicija svoje argumente za sprejetje sklepa že predložila z vso jasnostjo in natančnostjo; za piko na i je tako manjkal le še pesniški presežek, ki bi zabil žebelj v krsto koaliciji. Za tega je tokrat poskrbel Franc Trček iz vrst Socialnih demokratov; ta je poslance naučil, česa se je med koronsko krizo na področju kulture treba zavedati. 

Izjava

Čeprav so kulturniki s podporo opozicije iz državnega zbora odkorakali z boljšimi nastopi, to vendar ni bilo dovolj za končno zmago. Glasovanje je bilo naposled izenačeno, sklep pa posledično ni bil sprejet. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness