Ne uvrščati, brati!

Kulturna ali glasbena novica
27. 5. 2019 - 15.10

Drage poslušalke in poslušalci, pozdravljeni v prvem svežnju kulturnih novic ta teden, kjer se najprej posvečamo našemu priljubljenemu opravilu, branju. Tokrat bomo, kot pritiče pričetku poletja, knjige kakopak prebirali na prostem, v sencah dreves. Danes ob 10.00 je na Vodnikovi domačiji Šiška namreč potekala novinarska konferenca, s katero so organizatorji Knjižnice pod krošnjami napovedali otvoritev že 15. sezone tega bralnega festivala, ki bo inavguracijo doživel prihajajoči četrtek, 30. maja, ob 17.00 v Parku Tivoli.

Na novinarski konferenci so z gosti spregovorili o prvih korakih Knjižnice pod krošnjami in njenih anualnih ponovitvah, preko katerih se je v minulih petnajstih letih razrasla v enega nepogrešljivih delcev kulturne tradicije Ljubljane. Spregovorili so o tem, kakšen je bil in kakšen ostaja njen pomen za Slovenijo in kako se udejanja onkraj matičnih meja v kontekstu Ljubljane kot Unescovega mesta literature, ter predstavili aktualni program festivala, ki se bo v pričujočem letu uresničeval na kar devetih lokacijah v Ljubljani in po petnajstih krajih v Sloveniji ter njeni severni sosedi.

Začetke Knjižnice pod krošnjami leta 2004 in organizacijo festivala nam je predstavila vodja projekta Tina Popovič.

IZJAVA

O pomenu festivala ponovno Popovič.

IZJAVA

Lokacije in program je strnila Tina Popovič.

IZJAVA

Po zaključku novinarske konference, ki bo artikulirala dogajalno hrbtišče prihajajočega programa Knjižnice pod krošnjami ter njene vloge znotraj korpusa slovenske bralne kulture, ji je sledila ta, namenjena 5. Otroškemu knjižnemu festivalu. Festival se povezuje tudi s 60. Ljubljanskim jazz festivalom. O programu ponovno Tina Popovič.

IZJAVA

V sodelovanju s Knjižnico pod krošnjami pa bo ta četrtek potekala živa izvedba oddaje Tu pa tam, kjer bodo v sklopu 50-obletnice Radia Študent naše špikerice in špikerji izvedli jagodni izbor iz bogate zgodovine oddaje.

V avditoriju Moderne galerije bo drevi ob 18.00 mednarodna konferenca Neuvrščena sodobnost, ki vleče čiste linije tematskih vzporednic z razstavo Južna ozvezdja: Poetike neuvrščenih. Dvodnevna konferenca bo preizpraševala zgodovinske vizije neuvrščenosti v luči obstoječe geopolitične situacije mednarodne skupnosti ter zapuščino kulture v internacionalističnih premisah gibanja neuvrščenih ter njegovem doprinosu sodobnosti. Govorci na konferenci so Fernanda Carvajal​ [Fernanda Karvahál], Dóra Hegyi [Dora Hegi] & Eszter Szakács [Ester Sákač],​ Tvrtko Jakovina [Tvrtko Jakôvina], Joy Mboya [Džoj Mboj], Vali Mahlouji [Vali Mahludži], Vera Mey [Vera Mej], Igor Štiks​. Program dvodnevnega dogajanja je predstavila  kustosinja razstave Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih Bojana Piškur.

IZJAVA

Danes poteka tudi izredno občno zborovanje Društva Slovenskih pisateljev, kjer po odstopu Aksinje Kermauner člani iz svojih vrst odločajo o tem, komu bo pripadel naslednji predsedniški mandat. Zaradi krize, množice internih nesoglasij ter neodobravanja odnosa države do DSP-ja, so to že druge volitve, ki se z namenom izbire predsednika društva odvijajo znotraj istega mandata. Ta se je sicer pričel s predseduro Iva Svetine. Trenutno je edini znani kandidat za pozicijo Dušan Merc.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness