NENATANČNOSTI IN IZBOLJŠAVE UKREPOV V KULTURI

Kulturna ali glasbena novica
15. 11. 2021 - 15.10

Društvo Asociacija je 1. septembra pozvalo ministrstvo za kulturo k predstavitvi načrta obravnave kulture ob predvidenem ponovnem poslabšanju pandemije covida-19 in k predstavitvi načrta ustreznih ukrepov. Po mnenju združenja nevladnih organizacij ministrstvo od poletnega izboljšanja ni jasno komuniciralo načrtov za jesensko obdobje. Pravijo tudi, da uvedbe omejitev po eni strani niso dobro opredeljene in s tem povzročajo zmedo, po drugi strani pa onemogočajo izvajanje številnih kulturnih prireditev, kar kulturni sektor ponovno postavlja v slab in neenakopraven položaj.

Odlok vlade, ki je stopil v veljavo z osmim novembrom, prepoveduje izvajanje kulturnih prireditev na prostem, v zaprtih prostorih pa dovoljuje le tiste, kjer so sedišča “fiksna”. V pozivu Asociacije iz prejšnjega tedna kot ključno težavo izpostavljajo, da je bil odlok ponovno sprejet z zelo majhnim obdobjem možnosti prilagajanja na nove razmere, poleg tega pa se raznolikega področja kulture loteva na skop način. Tadej Meserko opiše nasprotujoče si ukrepe v odloku. 

Izjava

Vlada je prejšnji teden odlok dopolnila tako, da so prireditve zopet dovoljene tudi na prostem, v zaprtih prostorih pa ne velja le pravilo “fiksnih” sedišč temveč tudi možnost postavljanja sedežev z ustrezno varnostno razdaljo. Kljub dopolnitvi v društvu še vedno ocenjujejo, da bi morali biti novi ukrepi natančneje opredeljeni glede na posamične zvrsti dogodkov. Meserko izpostavi konkreten primer.

Izjava

Nenatančni in posplošeni odloki so problematični, saj puščajo preveč prostora za interpretacije, kar lahko s seboj potegne celo vrsto nepotrebnih nevšečnosti. Tadej Meserko pojasni.

Izjava

Društvo v pozivu vladi poudarja tudi, da so se regulirane kulturne prireditve v preteklosti izkazale za varna okolja, kar v Smernicah EU za varen ponovni zagon dejavnosti v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih – COVID-19 izpostavlja tudi Evropska komisija. Izkazalo se je namreč, da je bilo le malo primerov okužbe s covidom-19 povezanih s kulturnimi prireditvami, saj so zanje veljala jasno napisana pravila.

Nenatančne in pozno sporočane spremembe hromijo zmožnost uspešnega dela in optimalnega odziva organizacij v kulturi, predvsem pa otežujejo omejevanje prenašanja virusa. Kljub temu da je potek epidemije nepredvidljiv in sunkovit, v Društvu Asociacija menijo, da bi se možne scenarije in ukrepe dalo planirati vnaprej ter o njih tudi pravočasno obveščati delujoče v kulturi. Predvsem pa se vedno znova ponavlja, da bi ministrstvo moralo razmišljati in ukrepati celoviteje za vse delujoče v kulturnem sektorju.

Vseeno, enkrat za spremembo: bravo ministrstvo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness