(Ne)odvisnost novic

Kulturna ali glasbena novica
22. 6. 2017 - 15.10

Pozdravljeni v današnjih, izjav okrnjenih, kulturnih novicah. V zameno smo za vas pripravili malo daljši seznam kulturnih dogodkov in novic.

V Zagrebu se je včeraj sklenil festival Dnevi Satire Fadila Hadžića, na katerem so nagrade prejeli tudi slovenski ustvarjalci. Strokovna žirija je za najboljšo režijo nagradila poljsko rojenega Januzsa Kico za predstavo Ljudje iz voska, ki ga je uprizorilo Hrvaško narodno gledališče iz Zagreba. Predstava lanskoletnega nagrajenca Prešernovega sklada je prejela še nagrado občinstva za najboljšo vlogo, eno izmed petih enakopravnih igralskih nagrad ter posebno priznanje za scenografijo.

Slovenska igralka in članica ljubljanske Drame Maša Derganc pa je za igro v predstavi Ljudski demokratični cirkus Sakešvili v režiji Luke Martina Škofa prejela nagrado za glavno žensko vlogo. Na Dnevih Satire Fadila Hadžića se je predstavila tudi predstava Peter Kušter v izvedbi SNG Nova Gorica, kostumografinja Jelena Proković pa je za delo pri predstavi prejela posebno priznanje.

Danes pa se ob 18. uri na Križevniški ulici začenja 19. festival Mini poletje v produkciji Mini teatra, ki bo potekal vse do konca avgusta. Festival bo otvorila predstava Krogla v izvedbi Andreja Tomšeta. Istočasno ter na istem mestu pa bo potekal Dan Križevniškega soseda, ki ga sooblikujejo stanovalci in poslovniki, ki se nahajajo na Križevniški ulici.

Ob 19.15 se bo v Francoskem inštitutu Charles Nodier začelo literarno srečanje treh pisateljev Guillauma Métayera, Aleša Štegra in Andreasa Unterwegerja. Pogovor bo povezan tudi z branjem njihove literature v francoščini, slovenščini in nemščini. Predstavila se bo tudi sveže prevedena pesniška zbirka Knjiga reči Aleša Štegra, ki je ravnokar izšla pri francoski založbi Circé.

V Kinoteki bodo ob 20. uri predvajali film Zatoichi v režiji Takeshija Kitanota iz leta 2003. Uro pred produkcijo se bo na istem mestu odvil tudi predavanje Igorja Kernela o predvajanem filmu in njegovi zapuščini.

V Photon galeriji, centru za sodobno fotografijo bo danes ob 20. uri potekala otvoritev razstave z naslovom Neodvisnost skozi objektiv. Skupinska razstava treh finskih fotografov zavzema tri različne, vendar enako kritične refleksije sodobne finske družbe. Projekt Neodvisnost skozi objektiv je nastal v Fotografskega festivala Backlight, v Sloveniji pa se bodo predstavili umetniki Juha Arvid Helminen, Jaakko Kahilaniemi, Harri Pälviranta. Razstava bo na ogled vse do 14. julija.

Kulturne novice je pripravila Mojca.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness