Nič novega, bolj neformalno

Kulturna ali glasbena novica
28. 3. 2013 - 14.15

Hej, spet imamo samostojno ministrstvo za kulturo, ki ni več del ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Vnovična samostojnost tega ministrstva menda pomeni, da bo zdaj kultura – kar koli že ta pojem pomeni – na boljšem. Novi minister je znan kot sodelavec s korupcijo obremenjenim županom Ljubljane in njegovo menedžersko ekipo, ki upravlja z mestnimi resursi. In se na področju kulture kao strateško usmerja v kreativne industrije s podzemnimi garažami a la center za sodobno umetnost Rog. V prevodu, za megalomansko zastavljeno fancy območje v centru mesta, ki bo po planirani prenovi opustošeno na nekoliko drugačen način, kot je bilo v času, ko je samevalo kot bolj ali manj načrtno izpraznjen industrijski objekt. Neoliberalizem se pač nadaljuje, ministrice se menjavajo, denarja za kulturo je kao vedno manj. Nedvomno je že skrajni čas za premislek o tem, kako dolgo si bomo še dopuščali, da nam poklicni uslužbenci tega sistema jemljejo, kar nam pripada, in se medtem dobesedno pred našimi očmi igrajo s svojimi birokratskimi pozicijami.

Zdaj pa k nekoliko resnejšim, bolj nobel novicam. Rembrandtova slika Nočna straža, ki velja za mojstrovino iz nizozemske zlate dobe, po devetih letih ponovno visi v amsterdamskem Rijksmuseumu. Minulih devet let so muzej obnavljali, veliko oljno sliko pa so ta čas hranili v bližnjih muzejskih prostorih, poroča AFP, povzema pa STA. Veliko mojstrovino iz 17. stoletja so v muzejsko sobo Nočne straže ponovno namestili v sredo. Shranjena je bila v poseben 300-kilogramski jekleni "pametni" okvir, ki ima vgrajena senzorja za temperaturo in vlažnost. Yes! V tem okvirju so sliko leta 2003 tudi odnesli iz muzeja. V sklopu obsežne prenove so v stavbi Rijksmuseuma iz 19. stoletja uredili nov vhod ter restavrirali številne galerije. Muzej je pridobil tudi dodatno razstavišče na prostem v na novo urejenem vrtu. Prenovljeno muzejsko zgradbo bo 13. aprila odprla nizozemska kraljica Beatrix, ki očitno še ni gôtova, in s to otvoritveno gesto, predvidevam, upravičila svoj obstoj. Namesto kraljičine izjave, ki mi je nekako ni uspelo dobiti, vam spuščam del ustreznega glasbenega komada:

// v posnetku oddaje //

Za danes še napoved nove izdaje Neforme, ki je tokrat namenjena mladim ustvarjalcem različnih žanrov. Neforma je sicer serija scenskih improvizacij predvsem s področij glasbenih in plesnih praks, ki poteka v organizaciji Zavoda Sploh. Zvečer se ob 20. uri v Španskih borcih predstavijo štirje plesalci - Enya Belak, Veronika Valdes, Kaja Teržan in Jan Rozman –, striparka Kaja Avberšek, pesnik Gašper Torkar ter glasbenik Jošt Drašler. Vsi skupaj obljubljajo nekaj nenavadnega, ob odprtem mikrofonu za vse prisotne in pod pomenljivim naslovom Kaj? Skupaj!. Dogodek je omrežila Andreja Kopač.

No future till we take it back. Kulturne novice pripravil Nenad J.

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness