Nič od tega

Kulturna ali glasbena novica
19. 3. 2014 - 14.10

 

Razstava ne bo »predstavitev mlade obetavne umetnice«, niti »nadarjene izstopajoče umetnice najmlajše generacije«, pa tudi ne »prodorne umetnice, ki s svojim prepoznavnim slogom zaznamuje aktualno likovno sceno.« Ne bo »odkritje nove generacije«, niti »nov val nečesa, kar smo že pozabili.« Ne bo »prelomno vračanje«, ne »minimalen izraz manifestacije«, niti »preučevanje formalnih motivnih in vsebinskih elementov znotraj konkretne materije«, niti »neposredno nagovarjanje gledalca«. Ne bo »profiliran pogled na tematiko«, niti  »subjektiven, a hkrati kompetenten uvid«. In tako naprej in tako naprej ...

Tako se začne in konča najava razstave enodnevnice z naslovom Nič od tega, ki se drevi odpre v Galeriji Alkatraz. Koncept razstave je sestavljen iz negacije bolj ali manj znanih floskul, ki ponavadi spremljajo tovrstne razstave. Umetnico Tjašo Pogačar Podgornik smo vprašali, če je najava le kamuflaža za pravo vsebino:

*Izjava se nahaja v posnetku

Gre morda za upor proti vlogi najavnega teksta v odnosu do razstave kot take?

*Izjava se nahaja v posnetku

 

Društvo slovenskih pisateljev in zveza knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije ima dovolj mizernega stanja avtorskih pravic in še mizernejših avtorskih honorarjev. V ta namen so na gospodarskem razstavišču pripravili konferenco o avtorskih pravicah z naslovom Avtorske pravice danes: Kdo pije, kdo plača? Kot se za Društvo slovenskih pisateljev spodobi, bodo jutri na več naslovov poslali tudi deklaracijo o avtorskih pravicah, ki se bo zavzemala za spoštovanje avtorskih pravic pri vseh členih knjižne verige. Poleg tega bodo predlagali, da se v šolah uvede minimalni prispevek za avtorsko gradivo. Izostalo pa seveda ni niti vprašanje, čemu danes sploh še ustvarjati v slovenskem jeziku. Govori Andrej Rozman Roza, eden izmed udeležencev konference:

*Izjava se nahaja v posnetku

Obstaja pa tudi čarobni svet, kjer ni avtorskih pravic in lačnih avtorjev. Začenja se 17. pripovedovalski festival Pravljice danes, ki bo od 19. do 21. marca potekal v Cankarjevem domu in Slovenskem etnografskem muzeju. Kako pa je s pripovedovalskimi pravicami, nam do zaključka redakcije na žalost ni uspelo dognati.

 

Kulturne novice sta ustvarila Miha in Robert.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.