Nicht Fallen

Kulturna ali glasbena novica
9. 9. 2020 - 15.10

Čeprav so od razpada Jugoslavije minila slaba tri desetletja, je mnogo njenih bivših prebivalcev še vedno ujetih v pregnanstvu. V Galeriji Kresija je od včerajšnjega večera na ogled interdisciplinarna razstava Nicht Fallen, ki problematizira marginaliziranost na izbranih področjih bivše države. Fotograf Jošt Franko je na ogled postavil najdene predmete, fotografije in video, ki pričajo o izgnanskem življenju tudi po koncu vojne.

O aktualnosti razstave Nicht Fallen je z nami govorila kustosinja in direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti, doktorica Andreja Hribernik.

Izjava

S fotografom in multidisciplinarnim umetnikom Joštom Frankom pa smo spregovorili o vsebini razstave, ki bo na ogled do 4. oktobra.

Izjava

Razstava se torej ukvarja tako s skupnostmi oziroma regijami kot s posamezniki, ki jih je zaznamovala in marginalizirala vojna na območju bivše Jugoslavije. Zanimalo nas je, zakaj si je umetnik za snov izbral le določene regije.

Izjava

V razstavnem prostoru so v obliki kratkih videov in časopisa z naslovom Kot da nikoli nihče ni obstajal na ogled življenjske zgodbe konkretnih ljudi, za katere se vojno življenje še ni končalo. Besedila v časopisu, ki je del umetniškega projekta, so prispevale novinarka in fotografinja Meta Krese, umetnostna zgodovinarka Mirjana Dragosavljević, kustosinja razstave doktorica Andreja Hribernik in Hazira Đafić, ki od leta 1993 živi v izgnanskem naselju Ježevac. Umetnik nam je povedal, kako se je srečal s Haziro Đafić, ki je postala protagonistka razstave.

Izjava

Razstava spada v širši tematski sklop in interdisciplinarni projekt raziskovanja posledic jugoslovanskih vojn, s katerim se Jošt Franko ukvarja od leta 2017. Franko idejo razstave povzame tako:

Izjava

Temačne podobe razstave Nicht Fallen v svetlem razstavnem prostoru Galerije Kresija sopostavijo trenutno migrantsko situacijo ob bok še vedno trajajoči jugoslovanski.
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.