Niti v zapor niti na bolniško

Kulturna ali glasbena novica
9. 1. 2020 - 15.17

Kulturne novice začenjamo z zdravjem v kulturnem sektorju. Vlada je sklenila, da bo nadomestilo za samozaposlene v kulturi za polni delovni čas v primeru bolezni v letošnjem letu znašalo 25 evrov dnevno oziroma 750 evrov za 30 delovnih dni, kar je 4 evre več na dan, kot je bilo med letoma 2014 in 2018. Še vedno pa se začne nadomestilo upoštevati šele po 31 delovnih dneh bolezni, do takrat pa bolni stradajte. Samozaposleni v kulturi lahko sicer nadomestilo prejemajo nadaljnjih 30 delovnih dni bolezni, pa še to zgolj enkrat letno.

Borisa Kobala je zaradi plagiarizma celjsko okrajno sodišče obsodilo na 15 mesecev pogojne zaporne kazni. Že novembra lani je podpisal sporazum o priznanju krivde o kraji komedije italijanskega dramatika Alda Nicolaja. Spomnimo, Kobal je na natečaj Žlahtno pero v okviru Dnevov komedije Gledališča Celje pred dvema letoma prijavil prevod Nicolajevega teksta kot izvirno avtorsko delo. Kobal pravi, da dejanje obžaluje in da je šlo za provokacijo. Kot olajševalne okoliščine je sodnica upoštevala priznanje krivde, vračilo honorarja v višini 13.000 evrov, ki mu ga je za omenjeno komedijo izplačalo Gledališče Celje, dejstvo, da ni bil še nikdar kaznovan, in zdravstvene težave.

Plagiat, avtorsko pravo in Boris Kobal
 / 23. 1. 2019

V Španskih borcih pa nas danes ob osmih čaka premiera plesne predstave Free Standing, ki je nastala v produkciji zavoda za kulturne dejavnosti Studio 25. Osrednja tema bodo različne razsežnosti odnosov. Preizpraševalo jih bo pet raznolikih ustvarjalcev  - Maša Kagao Knez, Kaja Lin J. Avguštin, Joseph Nzobandora  - Jose iz Murat in Jose ter Kany Obenga. S kom so v odnosu, če si to želijo ali ne, s kom so prepleteni, če se tega zavedajo ali ne, kdo vse vpliva nanje, na koga vplivajo sami in kakšen pomen ima vse to? Poskusili bodo prikazati, povzemamo: “Svet je vedno bolj prepleten in soodvisen, posledično se mnogovrstnemu sovplivanju ne moremo upreti,” konec povzetka. Vsebino predstave je opisal  Kany Obenga.

Izjava

Prav tako ob osmih pa lahko v Soteski 8, manjši hipsterski kavarni, prisostvujete pri otvoritvi fotografske razstave Intensely soft Ive Suhadolnik Gregorin. V tej razstavi nas bo popeljala po jugovzhodni obali Brazilije v zimskem času. Več o razstavi je povedala avtorica.

Izjava

Danes se je končal posvet o prostorski problematiki nevladnih organizacij v kulturi v organizaciji Društva Asociacija. Sodelovali so Katerina Mirović s Foruma Ljubljana, Uroš Kaurin z mariborskega GT22, Eva Matjaž s Poligona, Aidan Cerar z Inštituta za politike prostora ter Senka Šifkovič Vrbica s Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij. Čisto sveže informacije o vsebini posveta je predstavil Tadej Meserko z Društva Asociacija.

Izjava

Kulturne novice je pod mentorstvom Rebrane pripravila vajenka Brina.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.