Norci so zavzeli mesto

Kulturna ali glasbena novica
25. 3. 2014 - 14.35

Norci so zavzeli mesto in svetu spodnesli noge. Danes bo Dionizov duh zavel na hodnikih Fakultete za družbene vede – začenja se namreč 7. simpozij kulturologov z naslovom Nori o norih v organizaciji društva kulturologov Kult.co. Ta po mestu razgrajal vse do četrtka, 27. marca. Simpozij bo tematiziral norost v odnosu do sistemskosti, torej do vsega normalnega. Kaj pa je navdihnilo organizatorje, da so se odločili razsvetliti to sivo območje človeškega duha?

*Izjava se nahaja v posnetku.

Na simpoziju bodo tako odpirali okna norosti skozi perspektivo družbe, umetnosti, etike in politike. Predavatelji so nabrani iz vseh vetrov – tako bo danes med drugim Suzana Oreški razmišljala o duševnih motnjah v medijih, v četrtek pa bo o norosti kot o ekstremni obliki normalnosti predaval Rajko Muršič.

 

V sodelovanju s Slovensko kinoteko pa bo v sredo predvajana mojstrovina madžarskega režiserja Bele Tarra, Torinski konj, morda prav tisti, pred katerim je v objem Dioniza padel Nietzsche. Projekcijo bo pospremila predstavitev knjige Pisma Salome - Nietzsche, z urednikom Mirtom Komelom, prevajalcema Goranom Vareševićem in Natalijo Majsovo. Že danes zvečer pa lahko o noro-prepovedano-sladkem razmišljate ob predstavi TRIKO, ki se kani zgoditi v prostorih AGRT-ja.

 

Izgubljeni slovenski pop art pa se bo danes zvečer iskal v prostorih Galerije P74. Predstavili bodo zgodnja dela slovenske slikarke Marije Usenik. Več o razstavi nam bo povedala kustosinja Mojca Grmek:

*Izjava se nahaja v posnetku.

Usenikova v svojih delih tematizira predvsem žensko, njeno telo in vlogo v družbi. Današnjim pohajkovalcem po galerijah je bolj znana po svojem kasnejšem, modernističnem ustvarjanju. Zgodnje obdobje Usenikove je bilo do zdaj bolj ali manj izgubljeno – prekrito s prahom pozabe. Zdi pa se, da tako usodo deli tudi vsa slovenska pop art scena.

*Izjava se nahaja v posnektu.

Kulturne novice je pripravljala Anja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness