Nove kulturniške mreže in pomladno razpoloženje

Kulturna ali glasbena novica
8. 5. 2015 - 15.10

Pomladno, že skoraj poletno prebujenje je predramilo tudi naše kulturnike, ki zaenkrat bolj kot ne donkihotovsko poskušajo najti svoje mesto pod soncem v državni blagajni. V skladu s finančnimi modnimi smernicami, kot znano in poznano, država svoj mošnjiček za kulturnike odpira čedalje bolj skopo. Med leti 2004 in 2013 je tako na primer država kulturi namenila skoraj en procent manj sredstev, z 2,04 % na 1, 69 %. Hkrati pa so lokalni zavetniki kulturnih programov povečali ta procent, kar pa ostaja bolj kot ne le lepa številka na papirju, ki vsakdana kulturnikov aktivno ne dosega. S tem seveda trpijo tako oni sami kot tudi kulturna produkcija, kar v končni fazi siromaši kulture lačno prebivalstvo.

 

Vse to so znana dejstva in problemi. Asociacija, društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti, ki sicer deluje že od l. 1992, je namreč od Evropskega socialnega sklada dobilo sredstva za projekt Umeščanje NVO v kulturi, kar jim je omogočilo intenzivnejše delovanje v tem, do zdaj bolj kot ne boju donkihotovske intenzivitete.

 

Tako je bila aprila ustanovljena Nacionalna kulturna mreža NVO za lokalne kulturne politike, ki združuje okoli 50 nevladnih organizacij po Sloveniji in se še širi. Ta nova kulturna NVO mreža v epilogu, ki je hkrati, upajmo, tudi uvod, organizira v sodelovanju s Kino Šiška, revijo Razpotja in ob podpori RŠ v sredo, 13. maja, ob 17. uri v prostorih Kina Šiške posvet z naslovom Centralizacija/decentralizacija kulturne politike, na katerem se bo mreža tudi prvič javno predstavila.

 

Ker pa je petek in sonce, se časovne luknje v sistemih širijo, podhranjena kulturniška sfera pa ne uspe priti iz adminstracije do telefona, in ja, zato danes odpadejo tudi izjave in komentarji, ki bi dopolnili brani prispevek. Brez skrbi drage poslušalke in poslušalci, več o omenjenem dogodku boste lahko slišali v kulturnih novicah v sredo, na dan, ko se kani zgoditi posvet o Centralizaciji in decentralizaciji kulturne politike.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness