Novi cirkus in strip malo drugače

Kulturna ali glasbena novica
19. 6. 2017 - 15.10

Med današnjimi kulturnimi novicami se lahko postavite na glavo, naredite preval ali dva ali pa vzamete pomaranče in začnete žonglirati. Če pa ne veste, kako bi se tega lotili sami, ali pa vas bo tako ali drugače zamikala klovnovska karnevalskost, lahko v prihodnjih dneh pokukate v svet klovnov in njihovih čudes. Ljubljana in druga mesta v Sloveniji bodo namreč gostila že deseti mednarodni festival klovnade in novega cirkusa Klovnbuf.

Festival, ki se začenja danes in bo trajal vse tja do 29. 6., pod svojo streho združuje idejo povezovanja in razvoja različnih ustvarjalnih pristopov in prepletanja umetniških izrazov, ki segajo vse tja od eksperimentalnih do avantgardnih plasti uprizoritvene umetnosti. Novi cirkus se napaja iz različnih ustvarjalnih praks, kot so sodobni ples, dramsko, glasbeno in fizično gledališče ter kabaret. Kot piše na programskem listu festivala, pa je čutiti manko pri povezovanju in neposrednem soočenju ustvarjalcev, predstav in ustvarjalnih pristopov. O novem cirkusu in njegovi produkciji na slovenskih tleh smo se pogovarjali s soustanoviteljico Zavoda Bufeto Natalijo Sultanovo.

Izjava

Cirkus in klovni pa že dolgo ne pomenijo več samo zabave. Kako kombinacija različnih umetniških izrazov v novem cirkusu reflektira današnjo družbo?

Izjava

Tokratna deseta edicija festivala Klovbuf bo tako ponudila vpogled v ustvarjanje tako domačih, na svetovnem cirkuškem prizorišču priznanih artistov kot gostov iz tujine. Na festivalu bodo sodelovali Dana Avguštin, ki v svojem ustvarjanju združuje načela kiparstva in akrobatike, Brane Potočan, Tomaž Lapajne Dekleva, Alenka Marinič, Eva Škofič Maurer, Maja Dekleva, Zavod Bufeto, KUD Priden možic, Čupakabra, Kud Ljud, Teater Narobov, Cirkoroga in Kreativna skupina Fuksabo. Danes ob 21.00 uri pa se bo na Kongresnem trgu odvila predstava slovaškega Cirkul’Arta z naslovom Junak. Nastala je po motivih slovaške ljudske zgodbe in v sebi združuje preplet akrobatskih elementov, slovaške folklore in sodobnega neverbalnega gledališča. Več o predstavi Junak ponovno Natalija Sultanova.

Izjava

Poleg predstav bo festivalsko dogajanje ponudilo z delavnicami za mlado in staro ter simpoziji, ki bodo namenjeni predvsem povezovanju ustvarjalcev in povezovanju različnih področij, ki uporabljajo elemente cirkusa in cirkuške pedagogike.

Neumorno pa se približuje čas poletja in z njim povezane ležernosti ležanja na plaži ali pod krošnjo bližnjega drevesa. Zato v tem tednu Radio Študent kot uvod v poletno programsko sceno pripravlja številne dogodke, začenši danes. V Pritličju se bo danes ob 20.00 uri zgodilo posebno branje oziroma zvočna uprizoritev stripovske klasike Rdeči alarm letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada Tomaža Lavriča. Prikaz slik iz stripa bodo obogatili zvočna podlaga in znani špikerski glasovi Radia Študent. Vabljeni vsi, da užijete špikerske glasove še v živo, zraven pa še kakšno pivo.

S kulturnimi novicami je žonglirala Kaja

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.