Novi stari minister za kulturo Vasko Simoniti

Kulturna ali glasbena novica
10. 3. 2020 - 15.10

V teh temnih časih tudi kulturi ne kaže najbolje. Novi stari premier Janez Janša je za novega starega ministra za kulturo iz svojih vrst predlagal doktorja Vaska Simonitija, ki je to funkcijo opravljal tudi v Janševi prvi vladi od leta 2004 do 2008. Simoniti je za ministrski stolček pripravljen žrtvovati mir in blaginjo upokojitve, da bo lahko služil blaginji kulture. Na ljubljanski Filozofski fakulteti je do nedavnega kot redni profesor na katedri za zgodovino predaval zgodovino novega veka, specializiran za slovensko zgodovino v času od 16. do 18. stoletja, predvsem problematiko turških vpadov in obrambe pred njimi, vprašanja zgodovinopisja in polpretekle zgodovine.

Tudi v času upokojitve se ni vdajal brezdelju, saj je aktiven v Zboru za republiko, katerega soustanovitelj je bil leta 2004, ter kot predsednik odbora za kulturo pri Strokovnem svetu SDS. Izkušenj ima torej veliko, kako pa je njegovo dosedanje delo vplivalo na blagostanje kulturniške scene v Sloveniji, smo povprašali novinarko in političarko Majdo Širca, ki je Simonitija nasledila kot ministrica za kulturo leta 2008.

Izjava

Stranka LDS je leta 2006 vložila interpelacijo proti Simonitiju, v kateri so mu očitali razkorak med obljubljenim in dejanskim stanjem po sprejetju zakona o RTV Slovenija, ki naj se ne bi izvrševal, ter politični vpliv na RTV in ostale medije prek državnih subvencij, politiko do Kobilarne Lipica in upravljanje Blejskega gradu ter "škodljivo politično kadrovanje" v javnih zavodih. Širca je povedala več o interpelaciji, katere prvopodpisana je bila.

Izjava

Kaj pomenita novo ministrovanje Simonitija in nova Janševa vlada za kulturo v Sloveniji, je komentirala Širca.

Izjava

Seveda se nismo mogli in tudi nova vlada se ne bo mogla izogniti koronavirusu. O tem Širca.

Izjava

O novem ministru za kulturo smo govorili tudi s predsednico društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti Asociacija - Ingo Remeta. Dejala je, da je za sodbe o bodočem delovanju Simonitija še prezgodaj in da so odprti za dialog.

Izjava

Parlamentarna zaslišanja, ki bodo dokončno potrdila kandidate za ministre, potekajo od danes do petka. Parlamentarne odbore so 6. marca sicer sveže preoblikovali, tako da bo imela koalicija SDS, SMC, NSi in Desusa v njih večino, zato večjih težav pri potrjevanju novih kandidatov na parlamentarnih odborih ne bo. Dokončno potrditev vlade je mogoče pričakovati v torek, 17. marca.

Kulturne novice je pripravila vajenka Brina.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.